Съкращават шестима от НПМ „Шипка-Бузлуджа“?

Започват масови съкращения на специалисти от националните музеи и галерии.  За това алармират от Синдиката на работещите в музеи и галерии към КНСБ.

Най-пострадалите и на санитарния минимум са 10 национални музея. От Национален комплекс „Шипка – Бузлуджа“ ще бъдат съкратени 6 души. Институцията е пред закриване.

7 души са определени за съкращение в музея „Земята и хората“. Засегнати са Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Националният литературен музей, Националният център за подводна археология.

Елка Пенкова от федерация „Култура“ към Синдиката посочи, че по този начин Министерство на културата изпълнява ангажимента си за 10-процентни съкращения в администрацията. Пенкова обаче беше категорична, че решението е безпринципно и необосновано, защото по този начин в някои от културните институти ще останат с прекалено малко персонал.

Тя посочи, че съкращенията в много от музеите означава да няма чистачки, пожарна и охрана, и това ще наложи да бъдат наети външни фирми, които да извършват тази дейност. Пенкова посочи кои ще са най-пострадалите музеи: Националният музеен комплекс „Шипка-Бузлуджа“, които имат пет сгради, пет експозиции. Националният музей „Земята и хората“, които остават на критичния минимум. Тук става въпрос не само за хората, но и за опазването на движимите културни ценности. Националният политехнически музей също, както и Националният литературен музей. Също и Националния исторически музей, в който ние не можем да съкращаваме информатори, тъй като това е свързано с охраната и сигурността, така че ще се съкращават специалисти – аналитични и творчески“, допълни тя.

Синдикатите са категорични, че ако няма воля за промяна от страна на културното министерство са готови протестни и стачни действия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram