Отвара от Шипка, вместо вода

Отварата от българската Шипка е незаменим източник на витамин „С“. В нея се съдържат повече витамини, отколкото в цитрусовите плодове.

Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други.

Пийте отвара от шипки вместо вода. Шепа шипки сварете за 10 мин в три литра вода. Оставете да изстине за половин час и след това прецедете в кана. Получения чай може да се пие вместо вода през целия ден. Тази отвара е особено подходяща за чернодробни проблеми и за повишаване на имунитета.

С богатото си съдържание на витамин С шипките подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите, а освен това имат и диуретично действие. Експериментът показва, че в 100 г плод от шипка се съдържат около 2 г витамин С, т. е. те са 30-40 пъти по-богати на този витамин от червените домати и лимоните, и около 300 пъти в сравнение с ябълките. Което от своя страна означава, че шипките са един от основните „конкуренти“ на цитрусовите плодове.

Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство. Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.
В българската народна медицина отвара от шипки се препоръчва за повишаване защитните сили на организма, при простудни заболявания, преумора, анемия, ви­сока кръвно налягане, чернодробни, бъбречни и стомашни заболявания,при вътрешни кръвоизливи, обилна менструация, трудно зарастващи язви и рани, при счупване на костите.

Отварата от шипки е незаменима при пролетна умора, при състояния след тежко боледуване, при грипни заболявания и кръвоизливи. Може да се използва и за промивки пра сълзене на очите.

Шипките са особено полезни за укрепване на сърцето и кръвоносната система, а витамин С и оста­налите съставки стимулира образуването на червени кръвни клетки. Съдържанието на пектини и танини ги прави подходящи и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.
В плодовете на шипката може да бъде открит уникален природен комплекс от естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, които правят кожата здрава, еластична и младолика, като значително елиминират симптомите на нейното остаряване (бръчки, петна, стрии).

И още един съвет! В края на лятото, използвайте времето, за да наберете шипков плод. В казанлъшкия регион, храсти с шипка има почти навсякъда. Бере се лесно. 2-3 килограма, ще ви стигнат за отвара през зимата, след като ги изсушите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram