Египетският Индиана Джоунс иска да проучва Долината на тракийските царе

Министърът на културата Вежди Рашидов отправи официална покана към световноизвестния египтолог д-р Захи Хауас да се включи заедно с българските си колеги в разкопките в Долината на тракийските царе, която все още крие огромен брой неразкрити гробници и тракийски светилища.

Предложението си министър Рашидов направи на вчерашната среща със световноизвестния археолог д-р Захи Хауас, която се проведе в Министерството на културата, информират от ведомството.  Министър Рашидов подчерта, че България с право се гордее с уникалното си наследство и неслучайно страната ни е наричана и люлка на древни цивилизации и култури, като по това си приличаме и с Египет, който също е прочут с великолепните си паметници от древността.

Д-р Захи Хауас благодари за поканата и отбеляза, че за него ще е голяма чест да се включи в подобни проучвания заедно с български археолози и е готов да участва в подобна експедиция при първа възможност. Световноизвестният египтолог д-р Захи Хауас сподели също така, че е посетил миналата година в Лувъра представителната ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, като е останал силно впечатлен и очарован от видяното.

„С тази ваша голяма изложба в Лувъра отправихте едно много важно послание към света. Смятам, че и занапред трябва да популяризирате  вашата култура, вашата страна и нейното наистина уникално наследство, като представяте и в други страни подобни експозиции”,  каза д-р Захи Хауас.

Министър Рашидов подари на прочутия учен и луксозен каталог на представителната ни изложба на тракийските съкровища от българските земи в Лувъра.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram