Първи в Тъжа с кукерски празник за Месни Заговезни, следват Павел баня и Турия

Tази неделя, на 11 февруари, е традиционният кукерски празник наречен „Старчешка булка“ в село Тъжа, който се провежда ежегодно и съвпада с църковния Месни заговезни, осем седмици преди Великден.

Организаторите обещават автентична възстановка на обичая „открадване на булката“, която е „главен герой“ на кукерския празник.

Кукерите са диви и страшни, така както са слезли от планината. Те идват с пречистващата сила да осигурят раждането на новия живот и идващата пролет. На площада в Тъжа от 13.00 часа ще се извие и традиционното хоро, на което се хващат участниците в ритуала, жителите и гостите на селото.

Кукерският карнавал в Павел баня пък се провежда всяка година на Сирни заговезни.

Най-атрактивни са Маскарадните игри в с. Турия, които тази година ще бъдат на 17 март. Фестивалът на маскарадните игри „Старци в Турия – 2018” се провежда всяка година в края на м. март в рамките на традиционните „Чудомирови празници” и е своеобразен завършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна.

Програмата включва:
16.03.2018г. на площада в с. Турия
– 18:00ч. “Нашенци” – спектакъл, представен от самодейците от читалище “Чудомир” с.Турия и представяне на вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона прескачане на огньове, въртене на „олалии” и др./
17.03.2018г. на площада в с. Турия
– 10:00ч. Тържествено откриване на Маскарадните игри
– 10:15ч. Състезателно дефиле на кукерските състави

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram