Над 500 хил. лв. дължат неизрядни наематели на Общината

14 съдебни процедури е предприела Община Казанлък спрямо неизрядни наематели на общински жилища и обекти. На други шестима наематели на общински жилища, дължащи суми между 5 и 7 хиляди лева, заради неплащане на наема с години, вече са прекратени наемните отношения и иззети жилищата, съобщи за БТА Сергей Тончев, началник отдел „Икономика по управление на собствеността“ в община Казанлък. Неизрядните наематели не са покривали задълженията си към общината между 5 и 8 години. Други 14 наематели на общински жилища, със задължения над 3 хиляди лева, са погасили половината дълг, за да запазят на етапа правото си да ползват общинските жилища.
Общо 152 души са некоректните наематели на общински жилища в Казанлък към края на миналата годината, които дължат на общината сума, в размер на 206 000 лева.
От некоректни наематели на постоянни или временни общински обекти и съоръжения общинската хазна в Казанлък има да прибира още близо 300 хиляди лева. Някои от тези задължения ще бъдат събирани и по съдебен път. Част от вземанията са и несъбираеми.
Само за първия месец на годината общинските служители от отдел „Икономика по управление на собствеността“ са събрали 28 810 лева стари задължения, като основната част от тях – 16 174 лева са от забавени плащания на наеми на общински жилища. Прекратени са 11 договора с неизрядни наематели, като 8 от случаите са с наематели на общински жилища.
През този месец община Казанлък подготвя нова процедура по изземване на общински жилища от неизрядни наематели. Процедурата ще засегне 11 семейства, които живеят в язовирното селище Копринка. Наемателите там дължат на общината 25 000 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram