Михаил Михайлов: Колко е дългът – не знам, не мога да отговоря колко ще бъде…

Какво обединява непримирими противници? Или каква е цената на тайните в казанлъшкия бюджет? В понеделник новината за новия зам.-кмет по „икономика, инвестиции и собственост“ дойде като очаквано ресто на политическия тезгях за този мандат.

Три изключително важни ресора в управлението на община Казанлък бяха подарени не на човек от ГЕРБ, а на един доскоро безработен банкер, сърдит на женската ръка, посмяла да му навреди на спокойния директорски пост. Година по-късно, същата тази кметска ръка посочва втория в управлението си стол на уволнения банкер, който ще се занимава с местните приходи, бюджета и управлението на общинската собственост.

20160208-BNOOHRRENMM-1454925263Михаил Михайлов. Новият човек в кметския екип. На пръв поглед симпатичен. Магистър по „Финанси”. Работил  в казанлъшки клон на банка като счетоводител, а по-късно и като търговски пълномощник. През февруари 2015 г. странно изчезва от директорското кресло на банката – собственост на Софийска община почти 68% и 26% на фирми, свързани с енергийния бос Христо Ковачки,  на която нейн шеф бе Владислав Горанов преди да стане министър на финансите.

След излизането от финансовата институция Михайлов започва чукането по партийните врати. Червеният лидер в Казанлък бързо отказва офертата му за предизборни мераци, тъй като познавал тъмните страни на професионалната  му биография, а и вече умувал за себе си. Другите партийни порти му показват, че схемите за кандидат-кметския стол неизбежно водят към  ГЕРБ.

Михайлов си  намира официално работно място като регионален застрахователен представител и не престава да мисли как да стигне местната власт. Благодарните му стари авери „лидерите” или хората на Христо Ковачки в Казанлък, заслужено го включват в листата за общински съветници на Български демократичен център – БДЦ на трета позиция. На изборите има късмет и достатъчно преференции, за да изпревари един неслучаен специалист по предизборни агитации и технологии, който трети месец трудно преживява, че е извън местния парламент – Джамал Папарланов. Сгрешената сметка не е поправена чрез  новосъздаденото място в кметската  администрация за началник-канцелария за човек, много близък на БДЦ.

Въпреки че решението идва с новата структура бързо, приемането на бюджета бави назначаването на Михайлов. Като член на комисията по икономика, бюджет и финанси в Общинския съвет, той не вижда оптимистично финансите на община Казанлък. Според колегите му в местния парламент необичайно въздържан е от липсата на приложения в проекта на бюджета, както и от невнесения касов отчет на парите за 2015 г., не му харесва и бюджетната прогноза, но и не възразява.

Поведението на Михайлов съветници определят, като неадекватно. Негови приятели също намират за странно новото му държане. Бъдещият зам.-кмет казва, че не се срамува от приетия бюджет, гордо заявява, че не знае колко е дълга на общината. „Колко е дългът – не знам, не мога да отговоря колко ще бъде…”, така се чуди той и за току-що приетото орязване на финанси в сферата на културата и спорта, в което е участвал и отговаря на журналистически въпрос, подръпвайки многократно яката на ризата си. Не е нужно да си чел изследванията на британския антрополог Морис кога човек  подръпва така изразително яката си – естествено, когато лъже, а и в случая на зрителя му се поднася очевидната лъжа, произнесена от Михайлов. Дали някога Казанлък ще научи истината за дълга в бюджета на общината?!

Ако питате кмета отговорът идва риторично и е отрицателен, но този въпрос винаги ще е актуален за министерството на финансите. И винаги за гражданите. Точно толкова актуален ще остане и въпросът за рестото на политическия тезгях, където лакти са подпряли и други политици, оправяйки яките си.

Искренно пожелавам успех на новия зам.кмет и оставам с надеждата, че ще отговори на въпросите, които МГ „Вис виталис“ ще продължава да задава относно финасовото състояние на Община Казанлък и да информира гражданите.

Славка Самарска

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram