Задържан за убийство непълнолетен поиска да остане в ареста

Задържаният по обвинение в убийство непълнолетен Карло Куртев поиска да бъде оставен в ареста заради страха си от вендета. Роденият на 21 август 2002 година в Габрово младеж беше арестуван на 12 февруари за смъртта на 60-годишния Моньо Калчев в Казанлък. Трупът на възрастния, работещ като гробар в Града на розите мъж беше намерен в общинско жилище, смъртта е настъпила следствие няколко удара с кол по главата късно вечерта на 10 февруари.

Момчето бе открито в жилището на баба му, намиращо се в местността Старите лозя. То е направило пълни самопризнания. До фаталния удар се стигнало след като Калчев нахлул в стаята, където то спяло и с цепеница в ръка ударил пръв.

Хлапакът е завършил девети клас в габровската гимназия „Цанко Дюстабанов“, където учел за готвач  през пролетта на 2018-а година. Не продължил образованието си, защото баща му бил осъден и влязъл във великотърновския затвор, а втората му съпруга нямала средства да издържа Карло и трите си деца от баща му.

„Прибрах се при мама в Казанлък, но тя замина с втория си съпруг за чужбина, останах в жилището, дето й го бяха дали от общината. В съседната стая живееше Моньо, който почти всяка вечер беше пиян. И друг път е правил опити да ме бие, но се отървах. През нощта в неделя бях сам, в съня си усетих болка от удара и се сборихме. Не помня колко пъти съм го ударил, като се съмна видях , че не диша и се изплаших. Избягах при баба, тя е майка на татко ми и при нея живее и сестра ми. Нека остана в ареста, страхувам се, че роднините на Моньо ще ме убият…“, на пресекулки изрече видимо стресирания арестант. През месеците, в които е живял в Казанлък момчето се препитавало с пари, спечелени от работа на различни строителни обекти.

Няма данни Куртев да е извършвал други престъпления, има добра характеристика от гимназията, но в личните му документи адресът, където е станало убийството, улица „Александър Батенберг“ №71 не фигурира. Не е ясно на какво основание е живял там след като майка му е заминала за чужбина, призна наблюдаващият досъдебното производство прокурор Мишов.

Очаква се младежът да бъде осъден в условията на съкратено производство, законът предвижда затвор от 3 до 8 години. Все още обаче не е готова съдебно-медицинската експертиза за трупа на жертвата, не е ясно дали 60-годишният Моньо Калчев е бил пиян./monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram