Гилотинират и музея на Чудомир против закона

Освен намаление на парите за казанлъшкия театър в бюджета на Общината тази години има и понижение на средствата за издръжка на музей „Чудомир”. 

Този музей е ощетен с малко над 3 000 лева за разлика от миналата година. Така формираният му бюджет също е в разрез със Закона за закрила на културата, където императивно е казано, че хазната на културните институти не може да бъде като размер по-малка от предходната година. За 2015 г. „Чудомир” разполагаше с 69 972 лв., година по-късно ще ползва общо 66 672 лв.

От театър „Любомир Кабакчиев”, както вече писа Пресс ТВ, ще бъдат съкратени 9 души, а бюджетът му „пада” с около 100 000 лева по груби сметки.

На 28 януари Общинският съвет гласува тези рестрикции, въпреки че са противоречащи на нормите на българското право.

Към всички културни институти на Казанлък субсидията от Общината е намалена тази година. Музей „Искра” ще получи с 12 хил.лв. по-малко, къщата-музей на Чудомир е орязана с 4 хил.лева, Художествената галерия с 6 хил., Библиотека „Искра” с 5 хил.лева.

Изглежда, за да се компенсират свитите общински субсидии, на културните институти са „вдигнати” размерите на собствените приходи точно със същите суми.

Музеят неизвестно откъде ще реализира 353 000 лв. при затворени гробници, библиотеката вероятно ще трябва да качи цените на услугите си, тоест читателските карти, а Чудомировият дом трябва да измисли ексцентрични начини да събере 6 000 лева, за да изпълни заложения приход.

За театъра само ще припомним, че самият кмет Стоянова обоснова орязването на бюджета му с недостатъчния „продукт”.

Какви са постъпленията в културните институти за  2015 г. е въпрос. Никой още не е виждал касовото изпълнение на миналогодишния бюджет. Единици са с достъп до тази информация и някои по-дръзки си позволяват да коментират, че имало катастрофални резултати по приходната част на някои от общинските културни институти.

Ако е така причината за увеличаването им сега е нелогична.

Музеят на фотографията се ползва с общ размер на бюджета от 66 000 лева, пет хиляди трябва да дойдат като собствени постъпления.

Ограниченията поставят директорите пред сериозни предизвикателства да се превърнат във факири.

Каквито и фокуси да приложат е факт, че тазгодишното отношение на Общината към културата е варварско. Ампутацията на средствата в Културния календар само допълва гилотинирането на духовната сфера и развитието на Казанлък като културен център.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram