Лекари и сестри в карловската болница хвърлят оставки

С масова оставка, която да подадат още в четвъртък сутрин, заплашиха лекарите и медицинските сестри от общинската болница в Карлово. Персоналът на здравното заведение излиза на бунт, съобщава Нова телевизия. Причината е, че здравната каса намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа. Освен това, се въвеждат и нови правила, които ограничават приема на пациенти, твърдят лекарите.

„Искаме достойно заплащане на нашия труд и да работим в нормални условия. Сега получаваме около 680 – 700 лв. заплата”, казва главната медицинска сестра Стефания Лучева.

„Решително подкрепям колегите, защото смятам за недопустимо закриването на една такава болница. Начинът, по който се финансира от министерството, в крайна сметка води точно до това”, коментира управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов” – Карлово.

Ако тази болница затвори врати, пациентите ще трябва да се лекуват в Пловдив.

Болницата в Карлово подготвя масов протест срещу Здравната каса, написа ден по-рано местният сайт karlovopress.com.

„Ние изцяло подкрепяме протеста, който в момента е организиран. Разтревожени сме от това, че системата не работи. Като статут болницата е общинска, сградата е общинска, оборудването е общинско, но финансирането е от здравните осигуровки на хората, които отиват в НЗОК. Общината за последните две години е дала около 140 000 лв. Те са недостатъчни, но това са възможностите на общината”, коментира Антон Минев, заместник-кметът на Община Карлово.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram