Зам.-кметска съпруга си напазарува без пари общински имот на пъпа на Казанлък

Върти ли се алъш-вериш с общински имоти под семейния юрган на зам.-кмета на Казанлък? Кой благославя „сделката“ отгоре и защо?

Наскоро бе съборена сградата на бившото помощно училище „Димитър Андреев“ в Казанлък. Старото школо рухна в средата на януари под яката атака на специална техника, докарана от новия собственик, за да разчисти току-що напазарувания от Общината обект.
Тогава в града вече открито се заговори, че новия владелец на терена е съпругата на зам.-кмета на Община Казанлък Петър Косев, в чийто ресор е и управлението на общинската собственост. И започна голямото градско възмущение.

IMG_20150112_133204-1024x768

На снимката: Събарянето на училището от новата собственичка в средата на януари

 

Бившето помощно училище „Димитър Андреев“,  и още по-бивше „Лалчо Чешмеджиев“, се намираше в централната градска част на Казанлък, върху обща площ малко над 9 200 кв.метра, двуетажната сграда бе от 325 кв.м, имаше пристройка също на два етажа от 46 кв.м и работилница от 117 кв.м. Целият имот бе продаден от Общината на търг през декември 2014 г. само за 410 хил.лева.
Училището бе извадено за продан на тезгяха от местната власт с аргумента, че общинската хазна се нуждае спешно от свежи пари, за да погаси част от кредита от 4 млн.лева, теглен за обезщетението на фирма „Тракия трейд“, която осъди Общината за „дупката“ на някогашното Инфекциозно отделение.

На Общинския съвет бе предложено от кмета да определи начална тръжна цена от 390 хил.лева за близо 10-те декара площ и сградата, старейшините я гласуваха с мнозинството на ГЕРБ в местния парламент, в средата на миналото лято, на извънредно заседание. И пратиха училището на пазара.
С това управляващата в Казанлък ПП ГЕРБ промени рязко курса на по-рано декларираното намерение на мястото на ОУ„Димитър Андреев“ да строи център за обществена подкрепа и така коренно подмени волята на правителството с премиер Бойко Борисов.

Как стана подмяната и погазването на дарителския жест на кабинета „Борисов“ от общинската управа?
Как имотът се превърна в крещящ пример за безстопанственост от страна на Община Казанлък?

Въпросното училище до преди две години и половина бе държавна собственост.  Галина Стоянова още през 2011 г. иска от местния парламент да одобри прехвърлянето на собствеността от държавата върху общината. Старейшините гласуват „за“.

iskane

На снимката: Проектът за решение за безвъзмездно прехвърляне на собствеността, одобрен от Общинския съвет в Казанлък

През лятото на 2012 г. държавата, в лицето на министър-председателя Борисов, го дарява на Община Казанлък. Тогавашният губернатор на Старозагорска област, Недялко Недялков, идва нарочно до Казанлък и ритуално връчва акта за безвъзмездно прехвърляне на имота на Община Казанлък.

 

Кметът Стоянова обявява гръмко как ще гради там център за обществена подкрепа на деца и семейства, защото създаването на такъв център в Казанлък било заложено в Областната стратегия за развитието на социалните услуги, „…а бившето училище, разполагащо с добра сградна база и обширен двор, е особено подходящо за тази цел“, според прочувствено прессъобщение от 11 юни 2012 г. на общинския пресцентър, под заглавие „Ще бъде изграден Център за обществена подкрепа“.

res

На снимката: Факсимиле от Решението на Министерски съвет за безвъзмездното прехвърляне

 

Кметът Галина Стоянова и областният управител Недяло Недялков по време на церемониалното даряване си стискат ръцете и коментират светлите бъднини на несъстоялия се днес център за подкрепа.

sobstvenost

На снимката: Областният управител изпълнява волята на премиера

 

http://www.kazanlak.bg/page-1494.html

После, като мина фуфлата покрай дарителската акция на държавата към Казанлък, имотът бе зарязан без охрана, без постови, които да го обхождат поне отвреме-навреме, за да личи грижата на новия притежател-Общината и поне частично да бъдат респектирани потенциалните вандали.
Макар казанлъшката управа да дава хиляди левове за охрана на други обекти, тя не сметна за необходимо да обезпечи запазването на имота поне във вида, в който го получи от Борисов. Нито кметицата, нито заместникът й, пряко отговарящ за общинската собственост, се погрижиха да съхранят имота и да не допуснат злонамереност спрямо него. Нарочно ли се направиха на разсеяни?
И така само след няколко месеца след придобиването му от Общината, училището внезапно пламна. През септември 2012 г. пламъци обхванаха корпуса на школото. Пожарът му нанесе не малко щети. Огнеборците бяха категорични, че това е умишлен палеж, но причинителят остана неизвестен.

pojar1

pojar

На снимките: Изпепеленото училище през септември 2012 г.

 

Както бе „особено подходящо за център за обществена покрепа“, така изведнъж се оказа не толкова „подходящо“ и се обезцени. Пожарът се оказа удобен инструмент за сваляне на цената на иначе апетитния имот. Мерки не бяха взети никакви отново. Пак не бе назначена охрана, не се вяскаше караул или поне някаква словесна форма от страна на общинския пресцентър, в която дори само да се загатне за притеснение и предприемане на действия от страна на собственика-Общината. Напротив, властта остана съмнително апатична и бездейна. Сградата продължи да се руши и да е предпочитано средище на наркомани. Многократно хората от квартала наоколо алармираха медиите, че изоставената сграда е опасна и е свърталище на клошари. Лятно време родителите сами правеха обходи на разпадащото се здание, за да прогонят социалните аутсайдери оттам, плашещи малчуганите.

Престарялото школо на Казанлък се превърна в особено печален пример за безстопанственост.
В You Tube се намира любителско видео с коментар на оператора, преливащи от възмущение и показващи състоянието на имота през май 2014 г.

ruini


Почти две години след клетвите как ще стане един Център, а не стана, кметът Стоянова реши да го продава. Междувременно бяха изградени три мини-центъра за социално неравностойни, ново строителство и на различни места в града. Строеше се интензивно, докато „Димитър Андреев“ все повече западаше.

Как Общината сложи на тезгяха имота и го изтъргува за без пари и на свой човек?
Има ли превишаване на служебни права с цел лично облагане и конфликт на интереси?

В края на 2014 г. от Общината бе организиран търг, в изпълнение на Решение №1061/2014 г. на Общинския съвет в Казанлък, доминиран от ГЕРБ. Решение, с което кметът Галина Стоянова предложи училището да бъде изтъргувано, а до нейния подпис стои и съгласувателния подпис на заместника й Косев. За търговете, както и за управлението на общинската собственост, отговаря Петър Косев.

2989_2014_Doklad_predi_R_1061

podpis

На снимката: До подписа на кмета за продажбата е и съгласователния параф на заместника й Косев

На търга бе предложено „Бивше училище, УПИ III, кв.43 с възможност за преотреждане“. Имотът е със самстоятелен устройствен режим, началната тръжна цена бе 390 000 лв. В обявлението за търга за интересуващите се е даден за връзка телефонът на зам.кмета Петър Косев.

1407766943-4.POM-UCH-COPY
Търгът спечели „БУЛ АЛ“ ЕООД. Слючен бе договор на 5 декември 2014 г., където е отразено, че Общината е продала на дружеството за 410 041 лева училище „Димитър Андреев“.

dog

dog1

На снимката: Договорът за продажбата-продавач Галина Стоянова, купувач Галина Косева

BUL AL

На снимката: Факсимиле от Регистъра с разпоредителните сделки на Община Казанлък

Справка в търговския регистър показва, че 100% собственик на „БУЛ АЛ“ ЕООД е Галина Йорданова Димитрова-Косева и още 100% по гражданските регистри се води съпруга на зам.кмета Петър Косев. Че Галина Косева е съпруга на Петър Косев, се вижда от задължително и публично публикуваните данъчни декларации на зам.-кмета, в случай че не е забравил да я упомене заедно с доходите й, както това се случи преди три години, но Сметната палата му върна декларацията, за да си я допише с дивидентите на жена му.

http://register.bulnao.government.bg/2013/F117FAC0-CD19-4416-9425-7E20274589CD52006.xml

http://register.bulnao.government.bg/2014/F117FAC0-CD19-4416-9425-7E20274589CD64198.xml

270783_120306161396816_101856_n

На снимката: Сем.Косеви

 

По ЕИК г-жа Петър Косева се води лице, упражняващо свободна професия. В българското законодателство, обаче, липсва изчерпателен списък на свободните професии.
Според последната данъчна декларация на съпруга-зам.-кмет Косев не става ясно откъде жена му е извадила 400 хил.лева и отгоре в края на 2014 г., за да си купи училище, при все че семейството е декларирало доста по-скромни приходи през 2013 г. Или ще се наложи да изчакаме да излезе миналогодишната му декларация, за да прочетем за светкавично забогатяване на съпругата Косева от свободната й професия. И увеличена състоятелност с едно училище в повече.
Пред Пресс тв, по телефона, г-жа Косева потвърди, че тя е собственик на „БУЛ АЛ“ ЕООД и че е купила училището, че всичко е официално и го има в Интернет. На въпрос дали е морално и редно, предвид че съпругът й е длъжностно лице и е възможен конфликт на интереси, тя отговори с обтекаемото: „Е, какво!? Да не живея в България ли?“ и помоли да не бъде притеснявана.
Конфликтът на интереси възниква в публичното пространство, когато касае действията на длъжностно лице с цел лична облага. То може да бъде нарушение в правния мир. А в морален аспект е недопустимо за притежаващия ценностна система.

Има ли данни за превишаване на длъжностни права с цел лично облагодетелстване?
Има ли престъпна небрежност към общинската собственост от страна на висшите управляващи я?
Има ли конфликт на интереси?

Общината, ръководена от кмета Галина Стоянова, явно, продаде на безценица училище „Димитър Андреев“, след като го заряза без охрана и грижа две години и половина. За почти 10 декара в центъра на града, 410 хил.лева са жалка сума за продънения от дългове чувал на общинските финанси.
Безстопанствеността на пряко отговорните се води престъпление по служба. Според чл. 219 от Наказателния кодекс, за това че след юни 2012 г. в качеството й на длъжностно лице кметът Галина Стоянова умишлено не е положила достатъчно грижи за управлението на дареното й от кабината „Борисов“ и поверено й имущество, тя може да бъде подведена под съдебна отговорност, защото е последвала значителна щета за казанлъшката община. С нея солидарно следва да отговаря и подопечния й ресорен зам.-кмет Косев.
Очевидно, съзнателно и последователно обезценявания имот бе купен за жълти стотинки от съпругата на ресорния зам.-кмет и обстоятелството безцеремонно стои публикувано официално в регистрите на разпоредителните сделки в сайта на казанлъшката община.
Шуробаджинащината, вероятно, е мярка и еталон за работа при местната власт в Казанлък. В договора за продажбата стоят подписите на Галина Стоянова, кметът-продавач, и на Галина Косева, съпругата-купувач. По средата е мустакатият висш чиновник от казанлъшката администрация, отговарящ за провеждането на търговете.
Казусът е не само морален, но и правен. Може да се предположи, че в качеството си на кмет Галина Стоянова, подпомагана от заместника си Косев, е действала в лична изгода и в ущърб на града, като е вероятно да е извършила престъпление по служба с правна квалификация по чл. 282, който е за превишаване на права с цел лично облагодетелстване.

Може би вече е време прокуратурата да изясни обстоятелствата? А Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да се произнесе. Ще се самосезират ли?

 

Медийна група „Вис виталис“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram