Още 6 000 лева наля община Казанлък в гниещия на язовир Копринка дървен кораб

Още 6 000 лева е приготвила община Казанлък към вече вложените 72 000 лева за станалия прословут тракийски кораб, който трябваше да запори водите на язовир Копринка преди две години, но от края на миналото лято гние на брега.

За поредната безстопанственост от страна на общинска администрация разказахме преди няколко дни.

Общината инвестира 72 000 лева за изработването на реплика на т.нар. тракийски птицеглав кораб преди две години, а обещаваната като атракция древна галера трябваше да заплава в язовира още през лятото на 2017г. Обаче пускането на вода се отложи за след една година, за август 2018 г., понеже конструирането на кораба не започна в обявения срок. През миналата година пак не го пуснаха да плава според обещанията, защото в края на лятото бе готов само корпусът му.

По последни обещания дървеният кораб се очаква да се впусне в чашата на изкуственото езеро по празника на розата тази година.

Проектът за кораба набъбна внезапно онзи ден до 78 000 лева. Това стана ясно от Инвестиционната програма на община Казанлък за 2019 г., приета в понеделник, където са предвидени нови 6 000 лева собствени бюджетни средства.

Идеята за построяването на галерата е съвместна между община Казанлък и ръководителя на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“, Атанас Димитров.

В момента съоръжението стои на „сух док“ без охрана и гние под въздействието на природните сили до плажа на язовира.

Още през октомври медиите алармираха, че върху галерата е имало набези. Тази година също е имало посегателство върху дървесината, съобщиха за Пресс ТВ отлично запознати. Хората се възмущават, че е възможно да бъде буквално зарязана без надзор бъдещата атракция с вложени немалко обществени пари. Още повече, че в сумата от 72 000 лева не влиза дървеният материал, осигурен допълнително от общината.

С новите 6 000 лева, които общината налива в зарязания обект, сумата приближава 80 000 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram