„Огърлица на безсмъртието” на Дечко Узунов – акцент в изложба за Апостола

Уникална изложба в залите на Националната галерия „Двореца” представя над 80 художествени произведения и 40 документа, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента.

Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов „Огърлица на безсмъртието” (1973).

Организатори на експозицията „Левски – символ и епоха. Апостола и неговото време през погледа на българските художници” са Националната ни галерия и Общобългарският комитет „Васил Левски”.

ЛЕВСКИ никога няма и не може да бъде забравен! ЛЕВСКИ е част от самочувствието на всеки българин, ЛЕВСКИ продължава да вълнува и младите български художници, макар някои от тях да живеят далеч от Родината, категорични са организаторите на експозицията, посветена на Апостола на Свободата.

Широката панорама от художествени образи на Апостола представя различни поколения български художници. Най-възрастният от тях – Марин Георгиев Устагенов, е роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив. Експозицията включва живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: „Сцени от народния живот”.

Изложбата в Национална галерия „Двореца” ще бъде оживена и от изкуството на театъра чрез миниатюрата на режисьора Асен Шопов „Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София” с участието на актьорите Веселин Плачков (в ролята на Левски), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram