В Стара Загора се проведе финал на Международна математическа олимпиада

За втори път у нас в Стара Загора се проведе финалът на Международната математическа олимпиада Формула на единството на международната фондация Леонард Ойлер. Това стана на 4 февруари 2018 г., в 11 часа местно време, за всичките 22 страни участнички. Официален представител на състезанието за България е Педагогическа асоциация Образование без граници – Стара Загора.
В продължение на 4 астрономически часа участниците решаваха задачи на английски и руски език за престижното класиране на световния форум, съобщи математикът Любомир Любенов, координатор на българските участници.
Представител на Стара Загора бе ученикът от ППМГ Михаил Михов, а останалите участници във финала са:
Александър Гичев – Софийска МГ, София,
Александър Проданов – ППМГ, Казанлък,
Давид Цаков-СМГ, София,
Демира Недева – ППМГ,  Пловдив,
Ива Ичевска – Пловдив,
Йордан Петков –МГ, Русе,
Константин Георгиев –МГ, Русе,
Мария Дренчева – СМГ, София,
Мария Къчева -ППМГ, Сливен,
Петър Узунов – ППМГ, Пловдив,
Светослав Развигоров- СМГ, София,
Станислав Григоров – МГ, Русе,
Стилиян Цветанов –ППМГ – Казанлък, Т
ина -Мария Бурова – ППМГ – Сливен и
Ясен Пенчев –ППМГ – Габрово.
Поздравления за упоритостта и таланта на тези талантливи млади българчета, коментира Любенов.
Работите им ще бъдат проверени от международното жури на фондация Леонард Ойлер и в края на март 2018 г. ще узнаем победителите в състезанието.
През юли 2018 г. край Ладожкото езеро в Санкт Петербург – Русия се предвижда обучение на най-добре представилите се участници с финансовата подкрепа на международната фондация Леонард Ойлер.
В началото на ноември 2017 г. български ученици от 5 до 12 клас участваха в квалификационния първи кръг на олимпиадата по математика. Работите им бяха проверени от журито на олимпиадата в Санкт Петербург. Общият брой на участвалите в международния форум е 4000 души от 22 страни. Сред финалистите с максимален брой точки бяха 23-ма руснаци, 3-ма узбеки, 1 испанец, 1 казахстанец и 1 българин – осмокласникът от ППМГ в Казанлък Александър Проданов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram