Бузовградчани взеха властта над боклука в свои ръце

Гражданското общество в Бузовград явно не само е живо, но е и будно. Жителите на селището „иззеха“ властта в свои ръце и обявиха бунт срещу отпадъците и незаконните сметища там.

Във Фейсбук е видно, че хората от единственото село в района с градско име, се мобилизират срещу замърсяването и се организират, за да изчистят потъналите в боклук околности.

В две публикации на www.presstv.bg разказахме как бузовградчани разпространиха апел в социалната мрежа към останалите жители на селището да излязат и дружно да почистят. Те искат контрол и глоби, както и адекватно отношение от властта – местната и общинската, за да бъдат извозени камарите с боклук от незаконните сметища.

В събота, на среща в читалището, група местни, нарекли се „Будни граждани“, са обсъдили проблема със замърсяването. Това става ясно от техни постове във Фейсбук. Те се договорили на следващия ден да направят дружна чистка, но дъждовното време осуети благородната инициатива.

 

 

 

 

 

Кметът на селото Михаил Янушев, в пост в групата „BUZOVGRAD“ от 1 февруари, признава, че „Благодарение на сигналите на будни жители на с.Бузовград разбрахме за образувалите се незаконни сметища в покрайнините на селото. За пореден път, Кметство Бузовград организира почистването на изхвърлените строителни и битови отпадъци“.

 

 

 

 

 

 

Почистването на следващия ден се оказва зариване с пръст на купчините боклук в района на „Стрелбището“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бузовградчанин показва: „Погледнато от главният път към стрелбището се създава илюзията, че строителните отпадъци наистина съвестно са събрани и извозени. Погледнато от друг ъгъл обаче, се вижда , че строителните отпадъци просто са затрупани с пръст“.

В поста му се призовава: „Моето предложение е всяка неделя да излизаме дружно и да организираме почистване не само в село, но и в близката гора. Съгласете се, че не е правилно всички да разчитаме на усилията на хората от кметството да свършат отговорно задълженията си, нека им помогнем,нека го направим ВСИЧКИ ЗАЕДНО!!!“

 

 

 

 

Междувременно бузовградчани се налага спешно да се активират във вчерашния ден и да отводнят ул.“Средна гора“ след падналия дъжд. Със собствена техника и усилия хората полагат усилия, за да не допуснат водата в дворовете и къщите си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Наносите са проблем на доста места. Има асфалт но сигурно само пенсионерите са го виждали“, коментира още жител на Бузовград във Фейсбук.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram