С корекции на Бюджет 2015 от БСП целят финансовото облекчаване на хората от общината

Да бъдат намалени наполовина таксите за детските градини и ясли в общината предлагат на общинска администрация групата съветници от БСП в местния парламент. Така ще бъдат облекчени финансово младите семейства и с тази мярка ще се инвестира в бъдещето поколение, смятат от левицата в Казанлък. Редуцирането на таксата може да стане за сметка на бюджета на Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“, без дейност „Чистота“, са пресметнали от БСП. В проекта за Бюджет 2015 от Община Казанлък са предвидили да съберат от родителите през тази година 600 хил.лева общо от такси за посещение на забавачниците, социалистите обаче искат тази сума да бъде с 50% по-малка и да стане 300 хил.лева.

Парите в размер на 124 хил.лева, които от Общината са заложили да се съберат от такса за детска ясла,  да станат 62 000 лева и също да бъдат за сметка на намаляване на разходите в общинската фирма за комунална дейност. Бюджетът на тази фирма годишно възлиза на малко повече от 6 млн. лв. С прехвърлянето на пари от него към детските заведения, всъщност, не се променя финансовата рамка на хазната на общинското предприятие от м.г., са изчислили от БСП, откъдето смятат, че  комуналните дейности няма да пострадат, но ще се постигне осезаем социален ефект.
От БСП предлагат още със средствата, които миналата година влязоха в общинския бюджет от продажбата на земи и сгради, да се погаси част от 4 милионния кредит, теглен  Общината  за компенсирането на  загубите по делото с фирма „Тракия трейд“ за „дупката“ на бившето Инфекциозно отделение. Ако се върне с тези приходи   част от кредита, ще се спестят 700 хил.лева вноски за следващите 6 години, какъвто е срокът на банковия заем, ще се спестят и само за тази година 120 000 лева от дължимите лихви. Спестените от лихви по заема 120 000 лева да се ползват за намаляване с 50 % на картите за пътуване на ученици и пенсионери, предлагат още от БСП.  За да поевтинеят с 50% пътническите карти са нужни общо 220 000 лева. Другите 100 000 лева да бъдат отнети от сумата 1 156 500 лева , предвидена за издръжка на чиновниците в местната администрация.  От което издръжката й също няма да пострада, посочват социалистите в мотивите към това предложение.
Днес от БСП ще обявят официално предложенията си на пресконференция, а Общинският съвет ще ги разгледа на 5 февруари, когато е насрочено заседанието за второто четене на Бюджет 2015.

Припомняме, че на първото четене на Бюджет 2015 през миналата седмица при гласуването БСП съветниците се въздържаха, а председателят на групата им Васил Самарски обяви, че социалистите имат остри забележки по бюджета и ще внесат предложения за корекции между двете четения.

Самарски нарече финансовите разчети за 2015 на Общината  „Бюджет на трисантиметровия асфалт“ и подчерта, че в него има заложени няколко абсурда, както и липса на дългосрочна финансова визия. Председателят на Областния съвет на левицата подчерта, че съпартийците му настояват да видят в новия бюджет социалния му ефект върху казанлъчани и декларира, че ще внесе в Общинския съвет предложенията на БСП, за да ги обсъдят заедно всички политически представителства там. С корекциите на бюджета БСП искат финансовото облекчаване на хората от общината.

Внесеното предложение от групата съветници на БСП: predlozhenie_savetnicibsp_biudzhet

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram