Общината се оправдава за новия Музей на розата

От общинския пресцентър бе разпространено прессъобщение по повод повдигнатия от Телевизия Пресс ТВ и Радио Вис Виталис въпрос с обществената поръчка, проведена на тъмно за строеж на нов Музеей на розата, без да има осигурени пари за целта и сключен договор с изпълнител за 1 200 000 лева.

Ето и текстът на прессъобщението:

Община Казанлък е напълно готова с проекта и избора на изпълнител за Музея на розата. На всички, които са забравили една важна подробност, Община Казанлък напомня, че след като Казанлък не бе одобрен за нито един проект по Публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски, лично финансовият министър в неговия кабинет Петър Чобанов обеща на Казанлък целеви средства за изграждане на Музея на розата. Условието да се отпуснат тези средства бе Община Казанлък да има готов проект и избран изпълнител на строителните дейности. Като Община-отличник, по думите на самия Пламен Орешарски, Община Казанлък направи всичко необходимо – разработен е проект и е избран изпълнител, но се оказа отново, че поредното обещание на кабинета Орешарски се спука като балон – обещаните средства не дойдоха в Казанлък и Музеят на розата не е построен през 2014 г. по тази причина.

Въпреки това, Общината продължава да търси външно финансиране по различни програми, така че символът на Казанлък – розата да намери своя дом в лицето на модерен Музей на розата.

За да опресним паметта на общинските служители и ръководство, ще посочим някои факти от историческия контекст, при това само отпреди малко повече от половин година.

-Правителството „Орешарски“ подаде оставка на 23 юли 2014 г., а Народното събрание я прие ден по-късно. Обществената поръчка е обявена неизвестно къде и без одобрението на Общинския съвет на 30 юли 2014 г.

-Не е виден документ, от който да става ясно, че ексминистърът Чобанов е поставил каквото и да било условие за наличието на изпълнител на строежа, иначе в Общинския съвет щяха да го разгледат и да го дискутират

-от прессъобщение на Общината през юни м.г. става ясно, че кметът сама е обяснила пред Чобанов и Орешарски, че има готов проект, дело на гл.архитект за нов музей, но и дума не става в този текст за изискване за предварително наличие на изпълнител

-не на последно място, припомняме и факта, че договорът с нарочно регистрираното ДЗЗД „Обединение Музей на розата“, с подписан договор по ЗЗД на 05.06.2014 год.,  обединение-изпълнител на строежа, е сключен с Община Казанлък на 9 януари тази година, както е видно и от днешното оправдание на Община Казанлък, без налични средства за строителството и в процес на търсене на такива

Има много други въпроси, очакващи отговор по тази тема. Ще продължаваме да ги поставяме.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram