Читатели от цял свят ползват Електронния архив на библиотеката

С реализацията на проекта „Писахме, да се знае…“ през 2013 година, осъществен по Програма „Глобални библиотеки“, ОБ „Искра“ убедително навлезе във времето на виртуалното си развитие чрез глобалната мрежа.

От октомври 2013 година функционира и нейният сайт libkazanlak.com.

Именно чрез него, в раздела „Електронни ресурси“, бяха качени над 6000 дигитални копия на местните вестници, излизащи през периода 1878-1944 година.

Любопитна статистика чрез Google показва, че потребители от целия свят са се интересували от казанлъшката библиотека през изминалата година.

За периода до януари 2015 година уникалните влизания в сайта са 2 519, осъществени от 1 736 потребители. Те са разгледали и ползвали средно по 8 страници на сайта или общо 19 636 страници с информация. Сред тях:

През 2014 година новите сесии в сайта са 68,92 %.

Интензивността на ползване на сайта е различна през различните месеци. Прави впечатление, че над 25 посещения дневно са тези през кампаниите на библиотеката, т.е. в месеците, през които културният институт организира своите кампании, свързани с насърчаване на четенето и информационната грамотност  у гражданите.

„Поддържането на сайта и неговите информационни ресурси ще продължат и през тази година. Амбицията на екипа е през 2015 година  читателите да могат да влизат в електронния каталог на библиотеката и в нейната най-любопитна, полезна и уникална база данни „Краезнание“  чрез сайта. Така ще подсигурим още една възможност за своите потребители- в удобно за тях време, на удобно място да могат да черпят информация, потребна им за ползване на нашите ресурси“-сподели директорът на Общинска библиотека „Искра“  Анна Кожухарова

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram