На везната: Михайлов и Ангелов претегляни за зам-кмет по финансите? Кой ще натежи?

Пълно мълчание от женското ръководно ниво на Община Казанлък, което четвърти месец стои все дамско и все така без зам.-кмет по финансите, дали мъж пак ще поеме икономиката.  Дали кметът не е между Сцила и Харибда, както се приказва? По-точно между Михаил Михайлов и Ангел Ангелов?

Тишината е официална и все по-смущаваща. Вакуумът около пола и името на бъдещия земестник на кмета се освобождава леко чрез информации с питанка през някои местни сайтове.

Въпросителният знак след името на общинския съветник от БДЦ Михаил Михайлов  се поставя вече цял месец, когато медийно с основававне върху градската мълва, то започна да се спряга за поста.  Михайлов бил отричал според дописките. Но право пропорционално на отричанията му се ширят, дори сякаш се натрапват все по-често,  догадките „Михайлов”.

Общинският съветник е бивш банкер, занимава се със застраховане. Миналата година внезапно бе отстранен от  поста шеф на Общинска банка в Казанлък. Скоростно на стола му седна друг общински съветник-Драгомир Петков от Експерти за Казанлък. Днес и двамата са колеги в местния парламент. Ако не пренебрегнем говоренето под сурдинка, трябва да отбележим, че зад рокадата в банката местни съгледвачи на кадровите интриги регистрираха дългата ръка на кмета Стоянова. Същите те сега подозират, че тя имала за какво да се реваншира на Михайлов и за това пускала името му в обращение като поканен за зам.-кмет по финансите. Възможно е да има някаква логика в това съждение като се имат предвид кадровите кадрили по държавни институции със зададен от Стоянова тон, по-точно Горското стопанство в Казанлък и Института по розата.  Не следва да се пренебрегва и наличието на цели трима старейшини от БДЦ в Общинския съвет, чиито гласове са ценни и ухажването им политически се приема като необходима практика.

За да не се преекспонира все пак името на Михайлов като изключителен фаворит и за да е добре напоявана тезата, че мераклии и подходящи за зам.-кметското място бол, но все пак последната дума е тежка и принадлежи на една-единствена, се отвори нов панаир на шушненето по кьошетата и се заговори, че на разговор бил ходил и Ангел Счетоводителя, както е известен в Дремиград. Освен счетоводство на фирми Ангел Ангелов върти и бизнес със заведения. Второто трябва да отвори врати скоро и се намира в пространството върху засипаната дупка на центъра, наричано от общинарите КИАЦО, за което счетоводният спец ще плаща наем на администрацията в следващите 10 годин, макар че там имало съмнения в изрядността на изпълнението на постройката.

Достойнството на счетоводителя е неговото членство в ГЕРБ.

За експертността на двамата и пригодността им към позицията не си струва да се коментира, защото това не е критерий отдавна. Заменен е от по-ценни и удобни предпоставки. Например, отправна точка в избора може да се окаже наличието на счетоводна къща, каквато има съпругата на бившия зам.-кмет Петър Косев. Същата, която си купи училище от Общината, но никой не видя конфликт на интереси в това. И никой не разбра как точно и защо съпругът оваканти мястото.

Стара и недобре покрита тайна е, че у нас през посочени счетоводни фирми минават консултантските договори на общините, като по този начин се узаконяват рушветите. Освен това добре поставената пред властта такава фирма разширява тутакси портфолиото си като предлага т.нар.данъчен и административен чадър и някои други екстри за волно и неволно привличане на клиенти.  За второто се използват проверки, ревизии и глоби.

Търси ли се зам.-кмет с готова счетоводна фирма?

И кой Михайлов или Ангелов ще натежи на везната при избора? Ако няма трети претендент, докато двамата  нито отричат, нито потвърждават, друг да се озове на работа на дълго оставения свободен стол на Петър Косев?

На снимката: Михайлов е вляво

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram