Искристи и туристки почетоха паметта на Емануил Манолов

Читалище „Искра” и клубът на жените-туристки „Орлица” почетоха паметта на Емануил Манолов

 

Преподавателите от Школа по изкуствата „Емануил Манолов” при НЧ „Искра” и членовете на дамски клуб „Орлица” поднесоха цветя и сведоха глави пред паметника на първия български композитор Емануил Манолов, роден преди 155 години.  Днес се навършват 113 години от неговата кончина. Двете годишнини ще бъдат отбелязани от неговите последователи  с концерт под надслов „ Учителю, твоето дело е живо! ”. Концертната проява ще се състои  на 5 февруари от 18:00ч в южното фоайе на Читалище „Искра”.

 

Манолов е роден в Габрово, завършва Московската консерватория. Автор е на първата българска опера — „Сиромахкиня“, написана за Казанлъшкия оперен театър. Известни негови произведения са „Работнически марш“ и „Учителски марш“.   Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество, един от първите български композитори, които се занимават с писане на детски песни.

От 1886 до 1888 год. преподава пеене в Педагогическото училище в Казанлък,  от 1899 до края на живота си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк, диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък. Именно в Читалището създава голяма част от своите произведения и развива активна музикално-обществена дейност.

plakat

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram