Драгомир Стойнев: Кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие – във всеки областен град

За Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ!

„ПГ на „БСП за България” иска изграждане на кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие във всеки областен град. Левицата внася допълнения в Закона за защита от  домашното насилие – необходимите промени, които ние обещахме и които ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Именно това е силата на БСП – в нейната последователност и отстояване на това, което сме заявили за защита интересите на хората, а не като ГЕРБ, които правят една крачка напред, две назад. А за Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев на брифинг в парламента. Той обясни, чеизграждането, поддържането и управлението на кризисните центрове трябва да се осъществява при условията и по реда на Закона за социално подпомагане, тоест от държавния бюджет.

 „Ако ГЕРБ приемат този закон в най-кратки срокове, до края на лятото, във всяка една област трябва да има изграден кризисен център, който да подпомага жените, жертва на домашно насилие”, подчерта Стойнев и допълни, че издръжката им ще струва около 2,5 млн. лв. годишно.

„Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат гледани бързо в парламентарните комисии, защото БСП вече внесе един законопроект, който все още народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат, дори и в комисия в НС”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ.

Стойнев обясни, че в предложението на БСП се казва, че престъпленията ще бъдат от общ характер. „Тоест, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления”, обясни Стойнев. 

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram