Проектобюджетът на Община Казанлък и инвестиционната програма за 2013г. минаха на първо четене в ОбС

Проектобюджетът на Община Казанлък и Инвестиционната програма за 2013г. бяха приети на първо четене по време на провелото се на 1 февруари заседание на ОбС . Сериозен ангажимент към общината възпрепятства кмета Галина Стоянова, която след откриването на сесията отпътува за София. Проектобюджетът на Община Казанлък е в размер на 36 172 327 лв. Макрорамката спрямо 2012 г. е завишена с 2 524 583 лв. в резултат на по-високите Единни разходни стандарти в делегираните държавни дейности и по-големия преходен остатък в размер на 2 227 125 лв. Основни приоритети са осигуряване на съфинансиране на проектите, разплащане на старите задължения и продължаване на Инвестиционната програма.
Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2013г. е в размер на 5 349 527 лв., като основните направления са въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина и детска ясла, асфалтиране на 34 улици, реконструиране сградата на Младежки дом-Казанлък, изграждане на Ритуална зала за радостни обреди , разширяване на залата на ул. „Искра“ 4 и реконструкция на кафето под Художествената галерия. Логичен и последователен, с грижа за културата, образованието, младите таланти, спорта, хората със социални проблеми, така в хода на разискванията определи бюджета за 2013 година Радиана Стефанова от ГЕРБ.
Според съветника от Гражданско управление за стъбилност и възход Стефан Дамянов в настоящия бюджет са намерили място всички важни проблеми, заделени са много средства за капиталови разходи, добре разпределени са средствата за образование, култура и социални дейности. Този бюджет дава една стъпка за развитието на общината през следващия период, заяви Дамянов Според него обаче има и проблеми, които също трябва да намерят място в бюджета, като например да бъдат заделени 230 хил.лв. за 60-процентно намаление на автобусния транспорт за пенсионерите в общината. Да бъде създадена комисия с представители на ОА, ОбС и бизнеса, която да разработи програма за трудовата заетост в общината до 2015 година, предвид нарастващата безработица, това бе другото предложение на Дамянов.
Следващото заседание на местния законодателен орган, на което ще бъде подложен за гласуване на второ четене Проектобюджетът за 2013 година на община Казанлък е на 8 февруари, идния петък.

Сл. Гайдарова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram