Община Казанлък „храни“ определена фирма и нейния клонинг през обществени поръчки за охрана

Има сериозни основания да се смята, че община Казанлък прилага нерегламентирани практики като насочва средствата на данъкоплатеца към точно определени фирми чрез обществени поръчки.

Съмненията възникват при проверка на публичната информация, свързана с възлагането на охранителната дейност на общинските обекти, която струва на казанлъчани повече от 2 милиона лева последните осем години.

Става въпрос за вероятна схема между община Казанлък и няколко свързани лица в плетеница от фирми, чиято цел е да „клонират“ вече „износени“ дружества и да продължават да печелят обществени поръчки чрез дублетни дружества.

Такъв е случаят в Казанлък със старата Агенция за охрана и сигурност „Сириус“ ЕООД и нейния римейк „Сириус секюрити“ ООД. Когато агенцията е заплашена от отнемане на лиценза заради неплатени данъци за милиони, в конкурса за обществена поръчка на община Казанлък се пуска нейното копие и печели.

Как става това?

Официално публикуваните данни на сайта на община Казанлък разкриват, че от 2011г. до 2017г. общинските обекти са се охранявали от АСО „Сириус“ срещу 1 841 604 лева, след спечелени две поръчки и допълнително сключени анекси към договорите.

От 2017г. до лятото на 2019г. охраната е поета от „Сириус секюрити“ООД след спечелена обществена поръчка за 537 282 лв.

„Сириус секюрити“ ООД е възможно никак да не е случайна фирма, тя е допустимо да се явява клонинг на АСО „Сириус“ ЕООД, а приемствеността между двете, подкрепена от община Казанлък, също е вероятно да не е случайна.

От преглед в Търговския регистър на свързаните лица в двете дружества и фирмената им история може да се допусне, че „Сириус секюрити“ ООД е била регистрирана като резервна на АСО „Сириус“, подготвяна да я замести, когато другата спре да осъществява дейност.

Агенцията за сигурност и охрана „Сириус“ ЕООД е регистрирана през 2000г. в София на ул.“Козяк“ 1. Управител е Васил Панчев, а счетоводните отчети през годините неизменно са съставяни от Паунка Борисова.

От 2008 до 2015г. дружеството е спечелило обществени поръчки за повече от 13 милиона лева. Финансирано е и по проект с европейски пари за 351 494 лв.

През 2015г. обаче АСО „Сириус“ ЕООД се оказва огромен длъжник на данъци към държавата. През ноември същата година неплатените налози са близо 10 милиона лева. Те са трупани през годините, но от НОИ отказаха да отговорят на екипа на Пресс ТВ от колко време и какъв е точният размер на дължимото към републиканския фиск.

Както разказахме в предходни журналистически разследвания от началото на 2018г. АСО „Сириус“ ЕООД е в процедура на отнемане на лиценза за охранителна дейност.

Партньорските отношения между това дружество и община Казанлък, според сайта на институцията, датират от април 2011г., когато агенцията печели обществена поръчка за 994 284 лева, за да охранява общинските обекти в продължение на 36 месеца.

Договорът е подписан между тогавашния кмет Стефан Дамянов и управителя на АСО „Сириус“ ЕООД – Васил Панчев. Панчев е казанлъшки зет и нерядко е забелязван в родния град на съпругата си Надежда.

Договорът изтича през април 2014г., а за услугите на АСО „Сириус“ ЕООД общината плаща 1 050 457 лева, тъй като през 2013г. следващият кмет Галина Стоянова сключва с Панчев анекс за видеонаблюдение и така сумата се увеличава.

Охранителната дейност на общинските обекти продължава да се изпълнява от агенцията на Панчев и  в следващия период: от 15 октомври 2014г. до 7 април 2017г. АСО „Сириус“ ЕООД печели и тази поредна поръчка на стойност  791 147 лева.

За  последвалото време април 2017 – април 2109г. община Казанлък обявява още през ноември 2016г. поредната обществена поръчка за охрана на обществените обекти. Междувременно е станало ясно, че фирмата на Панчев е длъжник на милиони данъци към държавата. На практика АСО „Сириус“ ЕООД вече не може да участва в конкурси и управителят й не подава документи.

Оферти депозират „ЮСИС“ ООД, „САЛАМАНДЪР“ООД и „СИРИУС СЕКЮРИТИ“ООД.

Поръчката е спечелена от „Сириус секюрити“ ООД, договорът за 537 182 лв. за охрана на общинските обекти за 24 месеца е сключен между кмета Галина Стоянова и Емил Бачев – управител на дружеството.

Според Търговския регистър „Сириус секюрити“ ООД е регистрирано на 1 октомври 2013г. в София на ул. „Хенрих Ибсен“ 3, с наименование „Сириус холдинг“ ЕООД и със съдружници  Емил Бачев, Анита Николова, Паунка  Борисова и Наташа Николова.

На 8 април 2014 г. се преобразува в „Сириус секюрити“ ЕООД, тогава Емил Бачев прехвърля свои дялове на трите си съдружнички. От публикуваните в Търговския регистър е видно, че фирмата не е осъществявала дейност през 2013 и 2014г. Нямала е персонал, не е плащала заплати и осигуровки, дори и на управителя. Въпреки липсата на опит в охранителната дейност община Казанлък й възлага дейността и игнорира други две дружества, популярни в бранша.

Финансовите отчети на дружеството са изготвени от Паунка Борисова, същата Паунка, която е счетоводителка и на задлъжнялата данъчно АСО „Сириус“ ЕООД с управител Васил Панчев. Интересно е да се отбележи, че освен една и съща счетоводителка, АСО „Сириус“ ЕООД и „Сириус секюрити“ ЕООД се помещават и в един и същ офис в столицата. В официалния  сайт на „Сириус секюрити“ ЕООД, както и в няколко други, адресът на фирмата е посочен на ул.“Козяк“1.

Кой наднича от плетеницата от фирми?

Преглед на фирмените свързаности в Търговския регистър сочи, че Васил Панчев и Паунка Борисова имат обща фирма заедно и с Валентин Минев – „Деметра В“ ООД, която се води също на адрес: София ул.“Козяк“ 1, където е регистрацията и на АСО „Сириус“ ЕООД . Последният отчет на „Деметра В“ООД е за 2013г. и е пълен само с нули. Изготвен е от Паунка Борисова, нейни са и отчетите на същата фирма от предходните 2011 и 2012 г. – също с нулеви резултати.

Паунка Борисова е съдружник в  „Даф-2001“ ЕООД с Наташа Николова. Двете са съдружници с Емил Бачев в „Сириус секюрити“ ЕООД, а Наташа Николова пък е в съдружие с Емил Бачев в друга фирма – „Борд Инком“ ЕООД.

На адреса на регистрация на „Сириус секюрити“ ЕООД – София, ул.“Хенрих Ибсен“ 3, има регистрирани още две фирми –„Сириус комюникейшънс“ ООД с управител Веселин Коджабашев и „Сириус секюрити холдинг“ със съдружници Веселин Коджабашев и вече познатите ни Емил Бачев, Паунка Борисова, Анита Николова и Наташа Николова.

„Сириус комюникейшънс“ ООД, регистрирана на 22 май 2017г. само след няколко месеца – на 10 август 2018г., се преименува на „Сириус техникс“ ООД.

На адреса „Козяк“ 1, редом до АСО „Сириус“ ЕООД с управител Васил Панчев и „Деметра В“ ООД, е регистрирано на 25 септември 2017г. и „Сириус протекшън“ ООД. На 9 март 2018г. то е преименувано на „Глобал протекшън“, а съдружници са Лъчезар Лазаров и Йонко Радев. Последният е казанлъшкия тъст на Васил Панчев. Дружеството не е осъществявало дейност.

Имената на Веселин Коджабашев и Лъчезар Лазаров се срещат заедно в „Силвана-99“ ЕООД.

Емил Бачев и Веселин Коджабашев пък са в съдружие в „Бетон и бетонови изделия“ ЕООД.

В главната роля Паунка Борисова?

Паунка Борисова освен, че е счетоводител на данъчно длъжната за 10 млн.лева АСО „Сириус“ ЕООД с управител Васил Панчев, но е счетоводителката плътно до него през годините и във фирмите му “Вега консулт 2000“ ЕООД, „Биоген“ ООД и „ПАН 2000“ ООД.

Паунка Борисова се появява и като съдружник и счетоводител на „Сириус секюрити“ ЕООД с управител Емил Бачев, фирмата, охраняваща общинските обекти на Казанлък.

Твърде вероятно е Борисова да е в ролята на подставено лице на Панчев и да отстоява неговите интереси, след като на практика АСО „Сириус“ ЕООД заради милионните си данъчни задължения към държавата спира да участва в обществени поръчки преди четири години, а лицензът му за дейност вече е в процедура на отнемане.

Към подобна връзка навява и фактът, че в Казанлък АСО „Сириус“ ЕООД и „Сириус секюрити“ ЕООД се водят официално на един и същ адрес за кореспонденция, а местното им ръководство се помещава пак там на ул.“Чудомир“ 1.

Още по-интересно става, когато се оказва пак от Търговския регистър, че мастита дама Паунка Борисова е счетоводител на „Пропъртис дивелопмънт груп“ АД, където са и познайниците ни Емил Бачев, Веселин Коджабашев, Лъчезар Лазаров и Анита Николова. Едноличен собственик на капитала е „Глобъл мениджмънт енд маркетинг“. Дружеството е регистрирано в офшорната зона Сейнт Китс и Нейвис.

Някои възможни зъключения:

Клонирането на фирми на едни и същи адреси, които стоят без дейност и персонал, като резерв, прилича на съзнателно действие. Не е изключена вероятността да са регистрирани, за да влязат в употреба при сгоден случай, а действащите дружества да извършват също съзнателно данъчни престъпления и да са водени към източване.

Неплащането на данъци в колосални размери при милионен фирмен оборот, създава усещането за умишлено ощетяване на държавния бюджет.

Свързаностите с офшорка на съдружниците от пъзела от бг фирми е вероятно да са планирани действия, а защо не й схема?

Отговорите трябва да бъдат потърсени от прокуратурата.

Въпроси с местен адрес 

Интересен е въпросът как фирма без история е предпочетена от община Казанлък пред други две с традиции и опит в конкурса за обществена поръчка за възлагане на охранителната дейност на общинските обекти?

И ако в Казанлък „Сириус секюрити“ ООД е прехвърлило персонала на АСО „Сириус“ ЕООД при себе си, ползват същия офис и телефон за връзка, то това не е ли направило впечатление на кмета Стоянова или тя умишлено е подминала тази очебийна информация?

Защо кметът знаейки, че агенция „Сириус“ е милионен длъжник на данъци на държавата, за което още през 2015г. Пресс ТВ писа и предупреди, не е била достатъчно внимателна към следващите участници в конкурса и конкретно към фирма с дублирано наименование?

Дали не става въпрос за злоупотреба с власт?

Нека отговори прокуратурата.

Свързани новини:

Държавата купува къщата на Яворов от длъжник на данъци за милиони?

След разследване на Пресс ТВ: Премиерът разпореди проверка по казуса с Дома на Яворов

Заради неплатени данъци за милиони искат лиценза на „Сириус“, охраняваща общинските имоти на Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram