БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОСТИ С ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

Стотици граждани дойдоха за поклонението пред починалия преди ден първи демократично избран президент на България д-р Желю Желев. За траурната церемония в София специално дойдоха действащите държавни глави на Македония, на Албания, на Косово, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина.

Президентът Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част. Опелото беше отслужено от патриарха на Българската православна църква Неофит.
Д-р Желев е първият държавен глава след цар Борис Трети, изпратен с опело в катедралния храм „Св. Александър Невски”.
Добронамерен, толерантен, с отворено сърце за всеки, какъвто е и българският народ. С тези думи описа Желю Желев действащия държавен глава Росен Плевнелиев. Именно затова, по думите му, днес нацията изпраща с тъга и почит своя първо избран президент. Плевнелиев нарече предшественика си „един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, символ на мирния преход толерантността и търсенето на национално съгласие”. Припомни, че апокрифно разпространяваните му в годините на тоталитаризма текстове „хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ, а книгата „Фашизмът”, забранена от комунистическата цензура, заживя собствен живот и се превърна в най-мощното обвинение срещу тоталитарния режим”.
Държавният глава призова да не забравяме веруюто на д-р Желев,  че мнозинството на българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити. Да докажем, че сме научили урока, че язвите на демокрацията могат да се лекуват с повече демокрация, призова Плевнелиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram