Скандал: Кметът предрешила кой ще харчи 1 200 00 лв. за Музей на розата?

Как кметът сложи каруцта пред коня и така предопредели кой да вземе със сигурност 1 200 000 лв. за строежа на нов Музей на розата?

Пари за строеж на нов Музей на розата в Казанлък не е ясно дали и кога ще има. Финансирането на това начинание не е осигурено. Не са заложени пари в Бюджет 2015 г., от справка в сайта на Общината става ясно, че не се и кандидатства за средства по европейските програми. Няма решение на Общинския съвет за одобряването на проект за старта на такъв строеж и, респективно, не е обсъждана неговата цена. Няма решение на местния парламент за провеждане на обществена поръчка.

Пари за Музея на розата още няма, но кметът Галина Стоянова вече ги е разпредила.

На 30.07.2014 г. е обявена обществена поръчка за изграждане на Музей на розата в Казанлък. Обявата, обаче, не е публикувана в общинския сайт.

От Интернет масив се вижда, че на 9 януари 2015 г. кметът Стоянова е сключила договор със спечелилото обществената поръчка  ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“ за „Преустройство, реконструкция, и пристройка на съществуваща сграда в имот №8414, част от УПИ-1 за озеленяване и ресторант, кв.79 на гр.Казанлък в Музей на българската маслодайна роза” за  сумата от 1 200 000 лева.

В условието за строителството по договора пише само:

„Изпълнение с каквито и да е средства на строителство съответстващо на изискванията, определени от възложителите”.

Прелюбопитен факт е, че ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“ е регистрирано на адрес в Стара Загора. На този адрес е регистрирана и кооперация „Синвекс”, чийто собственици са – ИВАН РАШКОВ, ЕВГЕНИЙ АЛЕКСАНДРОВ и КАТЯ ДЖЕВЕЛЕКОВА. Тъй като дружеството не фигурира в Търговския регистър, не става ясно дали Общината има участие в него и заедно с кого.

Имената на двамата старозагорски бизнесмени бяха забъркана в скандал с президента Росен Плевнелиев. В медийна публикация името на държавния глава замесено в аферата с 259 000 долара, които уж били преведени през 1999 година от Росен Плевнелиев на кипърската офшорка „Белингам-Дивелопментс”. Регистрите в Кипър показаха, че старозагорците Евгений Илиев Александров, Иван Рашков и Чавдар Чинчев са придобили по равен брой акции от „Белингам-Дивелопментс“ на 11 август 1998 г. Дружеството е било регистрирано на 4 ноември 1997 г. с капитал от 8 550 евро от „Ледра Номинес“ и „Ледра Тръститс”.

За сайта STZ news преди време Алексанров заяви: „Не познавам лично президента Росен Плевнелиев, никога и по никакъв повод не съм имал контакти с фирмата, на която той е бил управител -„Линднер-Ирис Имобилен“. Да, заедно с другите си двама съдружници закупихме кипърската компания „Белингам-Дивелопментс“, но няколко месеца по-късно я препродадохме. През периода, в който с Иван Рашков и Чавдар Чинчев сме я притежавали по нейните сметки не са влизали или излизали каквито и да са били суми. Нямам обяснение защо имената ни в момента се забъркват с историята около президента Плевнелиев”.

По думите на Александров офшорката била закупена от специализираната компания „Окра България“. След около 10 месеца бездействие тя била продадена отново на същата фирма. Имената на старозагорските бизнесмени  се свързват с приватизацията на някогашното аптечно предприятие в Стара Загора. А името на президента Плевнелиев с финансовия кръг „Капитал”.

Най-вероятно Галина Стоянова очаква някакви пари именно от този кръг, за да строи Музей на розата. Но не е изключено да й е поставено условие кой точно трябва да спечели обществената поръчка.

Без осигурени средства Стоянова провежда обществената поръчка „на тъмно” и предопределя по този начин изпълнителя. При всякакъв неясен развой на нещата в бъдеще, сигурното е едно-ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“ ще изпълнителят на строежа.

Дори Галина Стоянова да не е кмет догодина, дори да настъпят други обстоятелства, дори спечелелият поръчката да претърпи загуби, дори да няма възможност да изпълни строежа поради липса на средства, договорът на Общината с ДЗЗД Обединение-то е факт и всеки опит той да бъде разклатен, ще нарави общинска администрация уязвима в съда и много вероятно-губеща страна.  А изпълнителят печеливш. Познато?

Странна тенденция се наблюдава и в падането на мизата на цената на въпросния нов музей. През 2012 г. когато кметицата за първи път проговори за строеж на напълно нов Музей на маслодайната роза споменаваше на няколко пъти приблизителна цена от 2,5 млн.лева. Трябваше да дойдат от Холандския фонд, който не хареса проекта и цената му. И не финансира. Заприказва се за пари от правителството. После в началото на януари 2013 г. главният архитект изготви проект и вече се споменаваше сума с половин милион лева надолу. Обаче, Бойковият кабинет се срути по същото време. В началото на 2014 г.стана ясно, че Община Казанлък кандидатства пред Инвестиционната програма на правителството с проекта за нов музей, но вече с преизчислена цена от  1 803 770 лв. И там проекта не мина, сега вече почти се изяснява защо.

През лятото на м.г. кметицата кандиса и на 1 млн.лв., които й обеща ексфинансовият министър Чобанов. Но той пък си отиде от поста.

Сега се вижда, че цената е определена от близо 1 200 000 лв. Т.е. с 50% по-ниска от онази преди три години.

Пари няма, строител има. И по-важното проведена непрозрачна обществена поръчка. Не е известно на гражданството колко фирми са кандидатствали, какви условия са предложили и какви срокове за изпълнение.

Отговорете, госпожо Стоянова. Редно е.

Медийна група „Вис виталис“ и Десислава Петкова

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=641667&newver=2

BG-Казанлък: Изпълнение с каквито и да е средства на строителство съответстващо на изискванията, определени от възложителите

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СКЛЮЧЕН ДОГОВОР

Строителство

РАЗДЕЛ І: ВЪЗЛОЖИТЕЛ

I.1)Наименование, адреси и лица за контакт

Община Казанлък, бул. “ Розова долина“ № 6, За: Иванка Русенова, Република България 6100, Казанлък, Тел.: 0431 98245, E-mail: irusenovav@abv.bg, Факс: 0431 98266

Място/места за контакт: Общинска администрация

Интернет адрес/и:

Основен адрес на възлагащия орган/възложителя: www.kazanlak.bg.

Адрес на профила на купувача: www.kazanlak.bg.

I.2)Вид на възложителя и основна/и дейност/и

Регионален или местен орган

Основна/и дейност/и на възложителя

Обществени услуги

Възложителят възлага обществена/и поръчка/и от името на друг/и възложител/и

НЕ

РАЗДЕЛ ІІ: ОБЕКТ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА

II.1)Описание
II.1.1)Наименование на поръчката, дадено от възложителя

„Преустройство, реконструкция и пристройка на съществуваща сграда в имот №8414, част от УПИ I-за озеленяване и ресторант, кв.179, гр.Казанлък, в Музей на българската маслодайна роза“

II.1.2)Обект на поръчката и място на изпълнение на строителството, доставката или услугата

Строителство
Тип строителство: Изпълнение с каквито и да е средства на строителство съответстващо на изискванията, определени от възложителите
Място на изпълнение: гр. Казанлък, Община Казанлък
Код NUTS: BG344
ІІ.1.4)Кратко описание на договора/споразумението – предмет и количество

„Преустройство, реконструкция и пристройка на съществуваща сграда в имот №8414, част от УПИ I-за озеленяване и ресторант, кв.179, гр.Казанлък, в Музей на българската маслодайна роза“.

ІІ.1.5)Код съгласно Класификатора на ОП (CPV)

45000000

Описание:

Строителни и монтажни работи
ІІ.1.6)Поръчката е предмет на Споразумението за държавни поръчки (GPA) на Световната търговска организация

НЕ

II.2)Обща крайна стойност на договора/ите
ІІ.2.1)Обща стойност на договора/ите
Стойност

1153857.24 BGN без ДДС

РАЗДЕЛ ІV ПРОЦЕДУРА

ІV.1)Вид процедура
ІV.1.1)Вид процедура

Открита

ІV.2)Критерии за оценка на офертите
ІV.2.1)Критерии за оценка на офертите

Икономически най-изгодна оферта с оглед на:
Показател: Техническа оферта – състои се от три подпоказателя – срок за изпълнение на СМР, гаранционен срок и Организация и изпълнение на строителните работи, технологична последователност на строителните процеси; тежест: 70
Показател: Ценова оферта; тежест: 30
ІV.2.2)Използван е електронен търг

НЕ

IV.3)Административна информация
ІV.3.1)Идентификационен номер на поръчката, определен от възложителя

00119-2014-0020

ІV.3.2)Предишни публикации, свързани със същата поръчка

ДА

Обявление за обществена поръчка
Номер на обявлението в ДВ 600796 от 24.04.2014 г.

РАЗДЕЛ V: СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР

ДОГОВОР № Д07-01 / Обособена позиция №: / Заглавие:„Преустройство, реконструкция и пристройка на съществуваща сграда в имот №8414, част от УПИ I-за озеленяване и ресторант, кв.179, гр.Казанлък, в Музей на българската маслодайна роза“
V.1)Дата на сключване договора

05.01.2015 г.
V.1.1)Дата на решението за възлагане на поръчката

30.07.2014 г.
V.2)Брой на получените оферти

1

V.3)Наименование и адрес на изпълнителя

ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“ ЕИК 176772961, обл. Стара Загора, ул. „Парчевич“ №2 офис 4-8, Република България 6000, Стара Загора, Тел.: 042 600260, E-mail: katia@macropharm.com, Факс: 042 600165

V.4)Информация за стойността на договора
Първоначална прогнозна обща стойност на договора

Стойност 1160000 BGN без ДДС
Крайна обща стойност на договора

Стойност 1153857.24 BGN без ДДС
V.5)При изпълнение на договора ще участват подизпълнители

НЕ

РАЗДЕЛ VI: ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ

VI.1)Поръчка е свързана с проект и/или програма, които са финансирани от фондове на ЕС

НЕ

VI.3)Процедури по обжалване
VI.3.1)Орган, който отговаря за процедурите по обжалване

Комисия за защита на конкуренцията, бул. Витоша № 18, Република България 1000, София, Тел.: 02 9884070, E-mail: cpcadmin@cpc.bg, Факс: 02 9807315

Интернет адрес/и:

URL: http://www.cpc.bg.

VI.4)Дата на изпращане на настоящата информация за сключен договор

09.01.2015 г.

VI.5)Данни за лицата, които са подали оферти, а когато в процедурата са участвали обединения – и за членовете на обединението

ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“ ЕИК 176772961

ПРИЛОЖЕНИЕ Г

Информация за сключен договор

http://www.targove.bg/ausschreibungen/index~8426JE80767CB44456B688BEAE5EA2A04046948E4EB666BE928E584E72B0A642A89866764A86965EB856AE569EB0866480645E70A05E66641&meta.htm

Untitled-1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram