ПРАВО НА ОТГОВОР – Диана Рамналиева, Директор на Театър“Л.Кабакчиев“

ПРАВО НА ОТГОВОР

От Диана Тончева Рамналиева, директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък

  1. Текст на правото на отговор:

 В общинския театър няма нарушения на трудовото законодателство, както се твърди в  новините на РадиоВис Виталиси PRESS TV – Телевизия Казанлък от 23-и януари тази година, където се казва,  че в театъраняма социален диалог“, а директорът мусгазилтрудовото право. Фактите са следните:

В отговор на писмо на председателя на  КТ „Подкрепа“ в театъра от 19-и юли 2013-та година, с което се иска стартирането на преговори за сключване на нов КТД, поради изтичане на стария, директорът на театъра е изразил готовност за преговори с  писмото си  изходящ  №130 от 24-и юли същата година. С него директорът уведомява „Подкрепа“,  че за старта на преговорите се изискват задължителни  документи по чл. 51/а от Кодекса на труда.

Общ проект на всички, представени в театъра синдикални организации  и легитимация на синдикалните преговарящи, изисква изрично Кодексът,  като условие за старт на преговорите.  И до сегакомплектът  документи,  не е представен в театъра,  именно това, а не липсата на „отклик от страна на директора“, е пречката  за реалното водене на преговорите. В  трупата,  освен  „Подкрепа“, има и организация на Съюза на артистите в България.  Двете организации следва да направят  общ проект за КТД, който да дискутират с директора. Такъв липсва.

 САБ не може да се пренебрегне, противно на твърдения на членове на „Подкрепа“,  защото по Устав е  асоцииран член на КНСБ.

Вариантът да се сключи КТД само с един синдикат, в случая – „Подкрепа“, също е невъзможен на този етап, защото членовете на „Подкрепа“ не са представили на директора  Протокол от Общо събрание, от който да е видно, че с мнозинство е прието предложение за КТД, както това се изисква от Кодекса – чл.51/а, ал.3.

В отговор на твърдения в репортажа на Антония Драганова, че в театъра „задължителните документи не са актуални отдавна“, фактите показват, че:

  1. Още преди изтичането на стария КТД , съвместно със синдикатите са стартирани процедури по изготвянето на нов Правилник за вътрешен и организационен ред.
  2. Новите правила за работната заплата са в сила от деня на изтичането на стария КТД в театъра – 1-и юли 2013 година.
  3. Финансовата проверка в театъра с одит на Сметната палата за бюджетната 2013-та година, не е установила никакви нарушения нито в съставянето на работната заплата в театъра, нито, каквито и да било други нарушения.
  4. Със заповед на директора от 4-и април 2013-та година, като част  подготовката за нови преговори, в театъра е съставена и постоянно работи 7-членна Комисия по изготвянето на нов Правилник за вътрешния трудов и организационен ред.  Трима от членовете са от синдикалните ръководства, включително, техните председатели.
  5. Комисията е представила предложение на директора за нов правилник, който постоянно се актуализира в диалог със синдикатите, предвид непрекъснатите промени в базирането на звената на театъра, съгласно предоставяни от Община Казанлък помещения за дейност. Процесът ще приключи до месец. След което ще бъде приет и нов правилник за вътрешния ред, предложения по който директорът продължава да приема. Към момента е в сила предишният Правилник, което не е нарушение на закона.

Директорът на театъра не е отказвал информация по темата на журналисти от Медийна Група „Вис Виталис“. Той не е бил потърсен за коментар по темата  преди излъчването на информацията по радиото и телевизията.  С оглед казаното,  директорът на Театъра намира за неаргументирани в достатъчна степен твърденията в новините на Радио Вис Виталис,  PRESS TV – Телевизия Казанлък и  електронният сайт на Медийна група „Вис Виталис“, че:  „Директорът на театъра сгазила закона“, че „задължителните документи не са актуални отдавна“, че „социален диалог там няма“, че тя „не откликнала на синдикалната покана за преговори“, че няма актуален правилник за образуване на работната заплата, че „директорът на театъра е погазила и чл.37 от КТ“.

За ръководството на театъра, така направените обобщения  не се базират на достатъчно прецизна и обстоятелствена проверка на реалните факти, не представят цялата информация по случая и така създават предпоставки за формиране у публиката на неясна  представа за социалния диалог в най-големия общински културен институт на Казанлък.

Работещите в театъра наистина са защитени от КТД в областта на културата, сключен с Община Казанлък“,  но  в деловодството на театъра,  копие от КТД  не е заведено от синдикатите по надлежния ред. Директорът разполага  с информация,  издирена лично от него,  предвид задълженията му като  работодател.

 Преговори в Театъра не са отказвани, такива може да има, ако синдикатите следват точно процедурата на Кодекса на труда.    

 

С уважение:

Диана Рамналиева,/подпис/:

Директор

На Театър „Любомир Кабакчиев“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram