БСП-Казанлък: 500 лева да получават пълнолетни родители за новородено дете

От левицата настояват за безплатни детски градини и ясли, повече пари за медицинските сестри

Младите семейства в община Казанлък да получават финансова помощ в размер на 500 лв. за новородено или осиновено дете, това предложение внесе в деловодството на местния парламент  Групата общински съветници „БСП лява България” за разглеждането на проекта на бюджета на второ четене. Помощта да бъде насочена към родители, навършили 18 години към датата на раждане на детето, поне единият от тях да е с постоянен адрес в общината през последните 2 години и  да са със завършено средно образование. Съветниците посочват мотивите, бюджетното приложение и  сумата. Те предлагат още родителите да не плащат общински такси за ползване на детски ясли и градини. Сумата, възлизаща на 748 хиляди лв. да е за сметка на общинския бюджет.

„Реализирането на тези мерки ще има социален ефект и ще подпомогне младите семейства, както и  раждаемостта, ще стимулира отговорното родителство и ще допринесе за изпълнение на целите и мерките, заложени в  Общинската стратегия за демографско развитие на община Казанлък 2008 – 2020 г.”, посочват от левицата в мотивите си.

Според тях през последните години расте и недостигът на медицински сестри и акушерки, голяма част от работещите са в пенсионна или предпенсионна възраст. Предоставянето на стипендии за обучение ще привлече млади хора, които да работят в системата на здравеопазването.  „Чрез общински фонд да бъде подпомогнато обучението на  медицински сестри  и акушерки, които след завършването си да започнат работа в системата на здравеопазването в община Казанлък”, предлагат от БСП след разговори с медицинските сестри, които са категорични, че заради ниските им възнаграждения професията вече е непривлекателна. Предложението  е за увеличение със 160 000 лв. над предложените 10% трудови възнаграждения на медицинските сестри, работещи в детските ясли, яслените групи в ОДЗ и здравните кабинети в детските градини и училища, настояват от левицата.  Заплатите на медицинските сестри в община Казанлък са далеч под договорените 900лв.

Общинските съветници внесоха към проекта на бюджет предложенията на гражданите от приемните на левицата. Това са асфалтиране на улица „Тулово”, проектиране и изграждане на светофарна уредба на кръстовището на ул. „Стара планина” и ул. „Пушкин”, изграждане на детска площадка до ул. „24-ти август”  и ул. „Москва”, изграждане на газова инсталация в ОБ ”Искра” и НЧ „Искра-1860”, благоустрояване на пространството около паметника на Георги Кирков с планова стойност. Жителите от Черганово настояват за ремонт на покрива на здравната служба, хората от Енина искат ремонт на покрива на сградата, в която се помещава здравната служба – бившата детска ясла. Съветниците посочват в предложението си и съответните планови стойности в бюджетното приложение на  Инвестиционната програма на община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram