Шести протест „за“ Пирин в Казанлък

Протестите за Национален парк „Пирин“ продължават в Казанлък, става ясно от събитие във Фейсбук на  неправителствената организация „Вихъръ“.

Пирин е Национален парк за всички хора, а не концесия за съмнителна фирма с неясен собственик, заявяват от „Вихъръ“ и уточняват:

Какво искаме:
1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017 за застрояване на 48% от Национален парк Пирин
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Описание на казуса:
Решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48% от територията на Национален парк Пирин, не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин.

Това решение е незаконно, защото:
а) директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.
б) противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в) грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите – не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г) обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д) дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
е) дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram