Васил Самарски: Предлагат ни „Бюджет на трисантиметровия асфалт”!

Председателят на групата общински съветници от БСП в Общинския съвет на Казанлък, Васил Самарски, изрази остро позицията на социалистите от местния парламент по отношение на последния за този мандат общински бюджет 2015, предложен от администрацията на управляващите от ГЕРБ и дискутиран на първо четене днес:

„Като изхождаме от това, че има второ четене на Бюджет 2015 след седмица, като изхождаме от това, че участвахме активно в комисиите на Общинския съвет и зададохме въпросите си към експертите, работили по бюджета, след като анализирахме макрорамката на бюджета, можем да направим няколко извода, които в политически план няма да бъдат добре за управляващите, но в същото време вероятно и точно, изхождайки от призива на госпожа Радиана Стефанова /ТЕРБ/, че сме в предизборна година и трябва да сме конструктивни, ние между първо и второ четене на бюджета ще внесем нашето виждане как и в каква посока трябва да се измени Бюджет 2015.
Ще обявим публично предложенията за философията на бюджета за 2015 година на нашите експерти, тъй като в момента в него има няколко абсурда, без особена икономическа логика, но със здрава, популистка, предизборна логика.
С две думи: предизборен бюджет, в него липсва дългосрочна политика, заложена е неизпълнима приходна част и продължаващо декапитализиране на общината, или както ние го наричаме „Бюджет на трисантиметровия асфалт.”
От проекта за бюджет научаваме, че местният малък и среден бизнес, видимо, през миналата година не е получавал от общината своите плащания, вижда се от неплащането на сумите за храна в детските градини. От справките, които са ни дадени, се вижда неплащане на кетъринговото хранене и вероятно оттам идва недоволството на родителите и децата от лошата храна в детските градини, дали тя е такава ние не можем да твърдим.
Виждаме огромните задължения, които общината има към полицията и по-точно към т.нар. Общинска полиция, вероятно това е свързано и със сигурността в общината, което виждаме в последно време не е на никак добро ниво.
Очаквахме, че от преструктурирането в образованието ще има реален икономически ефект, както ни уверяваха всички експерти от Община Казанлък. От проекта за този бюджет виждаме, че когато са въведени делегираните бюджети общинските съветници сме били подведени и не са изплатени всички задължения на детските градини, както бяхме уверявани и детските и учебни заведения са отишли на делегирани бюджети с твърде сериозни задължения.
Въведените от ПП ГЕРБ двойно по-високи такси в детските градини, двойно увеличени, в същото време незаконни за 5 и 6-годишните, не дават икономическия ефект за покриване на тези разходи, видимо е към този момент.
Равносметката е следната: ощетени родители на деца от детските градини и ощетени всички граждани като липса на сигурност.
Освен работните заглавия, които можем да сложим на бюджета, считаме че трябва да бъдем много по-прагматични, много по-конкретни в предложенията, за да бъдем разбрани, но когато философията на бюджета коренно се разминава с нашите виждания като социалисти, ние се чувстваме длъжни да направим нашите ясни предложения, да ги внесем в писмен вид в Общината, да ги обявим публично пред медиите и да ги отстояваме на второ четене и да ги обсъждаме заедно с вас.
Затова, молим, от името на групата съветници от БСП утре до 16:00 часа да ни бъдат предоставени справки по Приложения №№ 1,2,6 и 7 от проекта за бюджет 2015. И да добавите още две колони, които винаги ги е имало, когато обсъждаме бюджет, но този път ги няма. Първата колона е Бюджет 2014-колко сме гласували по съответното перо, втората колона-изпълнението му и третата колона да си остане-колко е планът за 2015 г.
Мисля, че този материал ще бъде изключително интересен и за останалите общински съветници, тъй като и на обсъждането на бюджета и във Велинград и в комисиите подобна справка не ни е давана. Много е трудно да се направи реална преценка за изпълнимостта на приходната част, ако не видим какво е станало през м.г.
Групата съветници от БСП ще се въздържи от гласуване днес на първо четене на проекта за бюджет за 2015 г. Нашите предложения ще направим в срок и в зависимост от това дали те ще бъдат приети от кмета и от вас-нашите колеги общински съветници, ще определим нашето поведение при обсъждането на новия бюджет на второ четене.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram