БСП в Казанлък предлага наполовина да се намалят таксите за детски градини, транспорта за ученици и пенсионери и погасяване на част от дълга на общината

БСП  не прие внесения проект за бюджет за 2015 година, който води община Казанлък към нови дългове и оставя в наследство на следващия мандат дълг в размер, надвишаващ  11 милиона лева, неразплатени и просрочени разходи в размер близо 2 млн и 100 хил. лева или с други думи – сериозна икономическа безпътица. Това се казва в Политическата позиция на партийната организация в Казанлък, приета късно тази вечер на заседания на Общинския съвет.

Според социалистите  крайно десните мерки, предприети от ПП ГЕРБ и техните представители в местната власт през изтичащия мандат трябва да бъдат спрени, тъй като ощетяват гражданите на община Казанлък поредна година с:

 -двукратното увеличаване на такса битови отпадъци;

-повишаване таксите и цените на услуги, извършвани от общинската администрация,  от 20 % до 10 пъти;

-увеличаване таксите за детските градини и  ясли с над 40 %;

-отказ за поевтиняване на градския транспорт за пенсионери и ученици;

-разширените зони за платено паркиране в град Казанлък, което не доведе до ред и дисциплиниране на водачите и не допринесе желания икономически ефект в бюджета.

„Всичко това натовари гражданите и бизнеса на община Казанлък да плащат повече и то по време на световна икономическа криза. БСП последователно се е противопоставяла на това в Общинския съвет, но никога управляващите не чуха нашите предупреждения. Това безспорно обезличи социалната политика на общината.

Нима има по-ценен капитал от хората?!”, риторично питат социалистите.

Групата общински съветници нееднократно са изразявали своето несъгласие с политиката на тотална разпродажба на общински сгради и земи, с престъпната безстопанственост по отношение на общинската собственост (училище „Димитър Андреев”, предоставено от държавата за социални дейности – три пъти опожарявано и продадено на безценица; МУЦ „Христо Ботев” обезценено по подобен начин и много други затворени училищни сгради  по селата, на които и до ден днешен не е осигурена охрана и вероятно ги очаква същата съдба), т.е  налице е трайна тенденция към декапитализация на общината.

ОбС на БСП категорично се противопостави на тези тенденции, неподкрепяйки проекта за бюджет на община Казанлък за 2015 г., и възложи на общинските съветници на БСП да внесат следните предложения за промени в проекта за бюджет:

-преходният остатък в размер на 2 млн 100 хиляди лева да се използва за погасяване на част от банковия кредит от 4 млн лева;

-намаляване с 50 % на месечните такси за детски градини и ясли за сметка на общинския бюджет;

-намаляване с 50 % на картите за пътуване на ученици от 16 до 19 годишна възраст за сметка на общинския бюджет;

-намаляване с 50 % на картите за пътуване на пенсионери за сметка на общинския бюджет.

БСП е ЗА реконструкция, ремонт и асфалтиране  на уличната мрежа в град Казанлък и 19-те населени места в общината, където ще се извърши цялостна подмяна или ремонт на подземните комуникации и тротоарните площи, но категорично се противопоставя на временните мерки за полагане на асфалтово покритие.

Ръководството на казанлъшката партийна  организация настоява за прозрачно организиране на обществените поръчки за асфалтирането. „Настояваме за прозрачно управление. Ще отстояваме нашите приоритети:  местният бюджет да се инвестира в жителите на общината и общинския  бюджет –  рестарт на местния бизнес”, категорични са социалистите в Града на розите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram