Зарьо Скобата превозва деца в нарушение на Закона

През миналата година така известния Зарьо Скобата, общински служител от звеното за кратковременното пракиране, всяка сутрин превозваше със служебния микробус „Мерцедес”десетки ромчета от Казанлъшката махала до училището в село Овощник.

За да попълнят недостигащата бройка ученици в училището в Овощник се наложило да запишат там казанлъшки ромчета, а както става ясно и да ги возят до селото.

 

Оказва се обаче,че Зарьо Скобата няма право да прави това, тъй като няма нужната категория за превоз на хора.

Светозар Запрянов разполага със свидетелство за управление на МПС с категории А,М и Б, но няма нужната C- за превоз на пътници. С нея се разрешава превоз на пътници 8 +1. За повече е нужна категория Д.

За това законът за Движение по пътищата предвижда глоба от 100 до 300 лева. На такава подлежи и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление.

Микробусът „Мерцедес” е общинска собственост, ползва се основно, за да се разкарват скобите за блокаж на автомобилите, паркирали неправилно. Той не е пригоден за превоз на пътници, камо ли за деца. Изискване на закона е два пъти годишно „Мерцедесът”, ако вози хора, да минава технически преглед. Това с този бус не е правено.

На снимката: Общинският казанлъшки бус спря неправилно в Стара Загора през есента на 2013г. и бе „заскобен“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram