Възстановяват войнишки паметници

Picture 013 (Large)Днес в Областна администрация се състоя заседание на Комисията за военните паметници, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов. В заседанието участва и зам. областният управител Мариана Кръстева.

Участниците в срещата разискваха предложението за възстановяване на паметника на загиналите във войните жители на с. Зетьово, който се намира в центъра на селото. По исторически справки, в Първата и Втората световна войни са загинали близо 80 зетьовци.

Председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. Стефан Пенев информира, че паметникът, който е строен в края на 60-те години на миналия век, в момента е в трагично състояние. Необходимо е спешното му укрепване, за да не се срути. Шадраванът пред него отдавна не функционира и е пълен с пръст.

Инициативен комитет от 6 души е предприел действия по организиране на възстановяването. Той е одобрил проекта на арх. Диньо Динев за ремонтиране на паметника, а самият архитект е дал съгласието да се работи по този проект.

Възстановителните работи предвиждат смяна на облицовъчните плочи, изграждане на бетонна стена зад паметника, която ще го укрепи, ремонт на шадравана. Общата стойност на ремонтните работи, по предварителни финансови разчети, ще е 12 609 лв. Сумата трябва да бъде отпусната от МО. В писмо до министъра на отбраната Николай Ненчев жителите на Зетьово искат още МО да осигури оръдие, излязло от употреба, което да бъде поставено пред паметника.

Участниците в Комисията гласуваха единодушно предложението за възстановяване на паметника на загиналите във войните в с. Зетьово. Решението на Комисията за паметниците и писмото на жителите на Зетьово ще бъдат изпратени в МО, което трябва да вземе окончателното решение за финансиране на ремонтните дейности.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram