Сменят УС на фондация „Чудомир”

Симеон Георгиев си тръгва, идва Борис Кърчев

Местният парламент на Казанлък утре ще заседава като Общо събрание на общинската фондация „Чудомир”, за да смени отново Управителния съвет.

Досегашният седемчленен състав депозира колективна оставка в началото на тази година. Той беше председателстван от бизнесмена Симеон Георгиев /на снимката вдясно/, а другите членове бяха адвокат Моника Динева, актьорът от местния театър Георги Атанасов, ексшефката на отдел „Култура” Сребра Касева, преподавателят Димитър Спасов, музикантът от група „Грамофон” Петър Янкулов и редакторът от Пресс ТВ Антония Драганова.  В този състав УС на фондацията работи от декември 2012 г., когато подмени предходния.

През 2010 г. спешно се наложи, след скандал за злоупотреби и нелегитимност на управителния орган, да бъде сформиран напълно нов, оглавен тогава от Тотка Гечева. В шумния скандал бяха намесени имената на бившия директор на музей „Чудомир” Пеньо Терзиев и бившия вече зам. кмет Петър Косев, които близо 18 години, до края на 2010 г. са водили към финансов батак фондацията, доказан по-късно от нарочна икономическа ревизия. Две години заедно с председателя Гечева във фондация „Чудомир” работиха Чавдар Ангелов, Теменужка Папазова, Емил Караниколов, Недялка Глушкова.

В предложението за председател е поставен Борис Кърчев. Той е старейшина от ГЕРБ и шеф на комисията за култура, информационни средства и вероизповедания. За  членове са посочени актрисата Гълъбина Михайлова, учителката по музика Марияна Мъгева, банкерът Таня Сиракова, съветникът от БСП Теодора Иванова, отново Сребра Касева. Седмият предложен все още не е ясен. По-рано изтече информация, че е била поканена съпругата на почетен гражданин на Казанлък, но вероятно тя е отказала, а отлично информирани споделиха, че поканата е отхвърлила съпругата на Добромир Гущеров.

Свободни са и двете места в новия тричленен Контролен съвет на фондацията, но е ясно, че той ще е председателстван от общинския съветник и банкер Драгомир Петков. Старата ревизионна комисия също се подменя, до сега в нея участваха Недка Рашева, Христина Куцарова и председателят Веселина Желева.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram