В Галерията редят изложба на „шипченеца от Краков“-Христо Кутев

Картини на още един художник от Шипка заменят изложбата на рода Мандови в залата за временни изложби в Художествена галерия – Казанлък през тази седмица. Но животът на този художник и творчеството му са свързани в по-голямата си част не с България, а с Полша.
Христо Кутев е малко познат в родината си. Роден е през 1869 г. в Шипка и починал през 1943 г. в Краков. За няколко поколения поляци той е големият майстор на пейзажа. Ученик на известния чешки живописец Ото Хорейши още тук, в Търново, той упорито изучава техниките на акварела и маслената живопис. От този „български” период са и първите му пейзажи. През 1892 година, като стипендиант на княз Фердинанд, младият художник заминава да учи в Краковската академия, в ателието на Ян Матейко. Участва в изложби, печели признания, като по това време неколкократно изпраща свои платна за изложби в България. Но категорично се установява в Краков. Първите години там са белязани от успехи в областта на портрета. Сред популярните от този период са съхраняваните и досега в България женски портрети. Бързи оценки и популярност сред публиката и общността на стария полски град, още през 1912 година критиците на изкуството прибавят името му към краковските майстори на портрета.
Постепенно интересът му към портрета е изместен от пристрастия към пейзажа. Рисува със страст околностите на Краков, като в картините му се долавят влияния на характерния за онова време немски-австрийски романтизъм, реализъм и импресионизъм. Тези различни в същината си явления той обединява под знака на свойственото му благоговение пред природата. Магията на Татрите го обсебва и се пренася на платната му. Близо две десетилетия той рисува – през съзерцателния си, интимен поглед – обширни планински вериги, поляни, високи планински върхове, зими и есени, залези и утрини. Десетки платна, които художникът обединява в цикъл „Татрите”. Но зад това простичко название се крие колосален труд, единствен по обема и многообразието си в славянското изкуство.
След смъртта на художника през 1943 година съпругата му изпълнява неговото последно желание да дари подбрана част от творчеството си на родната България. 80 негови картини са представени за първи път на изложба в София през 1950 година, след това част от тях остават в Националната галерия, други отпътуват за художествените сбирки в Казанлък и родната му Шипка.
Именно от Шипка идва голяма част от картините за настоящата експозиция. Съвместно с галерията – домакин Художествена галерия – Казанлък, галерия „Христо Песев” в град Шипка и Националната художествена галерия, на 29 януари 2015 година /четвъртък/ от 17.30 часа се открива ретроспективна изложба на Христо Кутев – една първа по рода си среща на казанлъшката публика с този майстор на портрета и пейзажа. Изложбата остава в залите на Художествена галерия – Казанлък до 13 февруари 2015 година.

 

1094183

„В размисъл“, Христо Кутев, м.б.пл. 52х43 – Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram