Секира и за казанлъшката култура! Режат 70 хил.лева от бюджета й

Предизвестен ли е преди конкурса новият началник на отдел „Култура и туризъм“?

 

Тази година вероятно казанлъшката култура ще бъде кастрирана финансово. Поне така изглежда по проекта за бюджет, чието окончателно гласуване предстои в четвъртък.

Миналата година културният календар на Общината бе обезпечен със 180 хил.лева, но през настоящата намалението е с цели 70 хил.лв.

Досега въпросният календар беше отделна дейност, включваща чествания на национални и регионални празници, местни прояви и фестивали. Оттук нататък той се обединява с още две други дейности- международната и туристическата, а трите пера ще ползват общо 238 хил.лв.

През 2015 г. програмата „Туризъм” бе осигурена отделно с 50 хил.лв., а обменът между побратимените ни градове, гостувания и домакинстване, струваше 78 хил.лв., за което имаше средства целево.

Не е ясно къде са пренасочени в бюджета онези 70 000 лв.,  както е неясно и какви са конкретните суми по трите направления.

Видно е, че като цяло културният календар запазва доста голяма част от традиционните прояви, нещо повече-има нови. Като фестивал на ореха, балканска среща на писатели и есенни литературни дни. Макар да е с намалени финансови възможности.

За сметка на културния, туристическият календар изглежда доста амбициозен. Включва сериозни маркетингови и комуникационни цели, рекламна дейност и участие в четири задгранични и няколко наши туристически борси.

За изпълнението на мащабната тройна дейност Община Казанлък търси началник отдел „Култура и туризъм”. В публикуваната обява за конкурса има изискване за защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Културно-исторически особености на Община Казанлък, тяхната проекция в европейското пространство и маркетинг на туристическите продукти“.

Всъщност, вглеждането в подробно описаните дейности в туристическия календар показва, че на 28 януари с гласуването на бюджета, те ще бъдат одобрени. Следва тогава да се запитаме дали не е излишно Общината да изисква концепции от кандидатите за началник на отдела и то постфактум, до 4 февруари, крайният срок за събиране на документите. И не е ли предрешен изборът?

В Казанлък се мълви, че туристическият календар, предложен от кмета е ползвал налична още през миналата година концепция и че началникът на отдела „Култура и туризъм” пак ще е жена, но не блондинка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram