Вдига ли се такса смет драстично?!

В редакцията получихме въпрос относно Такса „Битови отпадъци“ от г-жа Георгиева:

„Извинявам се за безпокойството, но много хора с търговски помещения се обърнаха към мен притеснени, че общината ще им вдигне такса смет драстично. Аз си направих трудът да прочета нар.26 с промените и виждам, че ще се смята по някаква формула и явно за всеки обект ще е различна сумата. Народа обаче много се вълнува и циркулират някакви слухове, че таксата щяла да е от 600 до 2000 лв! Направо искат да ходят пред общината. Имаш ли някаква по-достоверна информация за това, дали наистина ще се вдигне многократно или просто ще е леко мърдане нагоре или надолу според дейността на търг. обект и работниците /аз така го разбирам/ ? Аз им обещах, че ще потърся по-вярна информация по въпроса и затова се обръщам към теб.“

Изпратихме питането до Община Казанлък и ето отговора:

Относно запитването на г-жа Георгиева и новата формула за определяне на размера за Такса „Битови отпадъци“:

 С представители на всички заинтересовани лица, физически и юридически, притежатели на нежилищни имоти са проведени разяснителни срещи, на които са представени въпросните промени. По време на тези разговори бе обяснено, че новата формула въвежда изчисление на произведения боклук, на база на неговото количество, според квадратурата или според броя персонал, в зависимост от дейността на конкретния обект. Посочената сума за минимална такса от 600лв. не е вярна, защото всъщност по новата формула има обекти, при които се очаква дори намаление от досега заплащаната такса, изчислявана на база на данъчната оценка.

От Пресс ТВ припомняме наши материали по темата от 30 ноември и 11 януари:

Община Казанлък погва 1 300 собственика на нежилищни имоти с жестоки глоби

30 ноември 2016г.

Данъчната примка около шията на собственици на имоти в Казанлък, които извършват стопанска дейност, се затегна.

След приетите днес от Общинския съвет поправки в наредбата, определяща размера на такса смет и начина на калкулирането й, стотици фирми са в риск да бъдат глобени жестоко, без дори да разберат за нововъведенията на Община Казанлък.

Притежателите на нежилищни имоти вече няма да могат да избират начина за определяне размера на такса смет. Кметът Галина Стоянова предложи, а местният парламент прие това.

Администрацията ще прави специален регистър за общинското предприятие за комунални услуги. Той ще съдържа данни на всички 1 300 имота в казанлъшко, където се извършва стопанска дейност. За изготвянето на регистъра собствениците на нежилищни имоти са длъжни да подават ежегодно декларация в Дирекция „Местни приходи“ с базовите данни на имота до 30 ноември предходната година.

Верността на данните ще бъдат проверени на място в имотите от общински служители до 30 декември всяка година, а за 2017 г. до 15 февруари. Те ще засекат дали се извършва стопанска дейност не само с оглед, но и по данните на електромера и водомера. Ако задълженото лице е подало неистински сведения и укрива дейност, го чака глоба в трикратен размер на промилите, но не по-малко от 300 лева.

Общинските съгледвачи ще определят колко контейнера да предоставят на съответния нежилищен имот и колко често те да бъдат извозвани. Така въз основа на базовите характеристики на площта и сградите в нея, според количеството, вида и броя на съдовете и честотата на извозването им, ще бъде определена таксата смет.

Поправките в Наредба №26 бяха гласувани днес, 30 ноември, на заседание на старейшинството, доминирано от ГЕРБ, като вносителя г-жа Стоянова прие три от предложените поправки от групата съветници на БСП – за удължаване на срока, за писменото уведомяване и за отпадане на глобите за 2017 г. за не получилите уведомление. Те влизат в сила от официалното им публикуване.

За следващата 2017 г. декларациите ще се подават до 31 януари 2017 г..

Община Казанлък се задължава да уведоми писмено всички собственици на имоти, които касаят тази промяна. Тези които не са получили писмено уведомление няма да бъдат санкционирани за 2017 г.

Така Общината затяга контрола върху некоректните платци на такса смет и готви глоба в петкратен размер на промилите за боклука, ако са писмено уведомени и не са подали декларация до 31.01.2017 г. Мярката цели събираемост на таксите.

За 2016 г. от всички 1 300 партиди на нежилищни имоти, собственост на физически и юридически лица, декларации са подали едва 53-ма.

Към 31 октомври т.г. приходите в хазната ни от такса смет са 1 730 279 лв., като в тази сума се съдържат и 456 485 лв. от плащания за минали години. Общината има да събира още 819 721 лв., планирани за 2016 г.

Бизнесът в общината подава декларации за имотите до 31 януари

11 януари 2017г.

Притежателите на нежилищни имоти в казанлъшко вече получават уведомления за дължимото към „Местни приходи“. Адресати на данъчните съобщения са 1 300 фирми.

След промяна в Наредба №26 в края на миналата година всички юридически лица вече са задължени да подадат декларация в Общината с базисните данни на имота. За 2017 г. срокът за депозиране на декларацията е 31 януари.

С промените бизнесът вече не може да избира начина за определяне размера на такса смет. Той вече ще се определя от характеристиките на имота, броя на контейнерите и количеството смет.

Администрацията прави специален регистър на имотите, който ще е на разположение на  общинското предприятие за комунални услуги. Той ще съдържа данните на всички 1 300 имота в казанлъшко, където се извършва стопанска дейност. За изготвянето на регистъра собствениците на нежилищни имоти са длъжни да подадат въпросните декларации, а след това верността на данните ще бъде проверена на място в имотите от общински служители до 15 февруари. Ако задълженото лице е подало неистински сведения и укрива дейност, го чака глоба в трикратен размер на промилите, но не по-малко от 300 лева.

Общинските съгледвачи ще определят колко контейнера да предоставят на съответния нежилищен имот и колко често те да бъдат извозвани. Така въз основа на базовите характеристики на площта и сградите в нея, според количеството, вида и броя на съдовете и честотата на извозването им, ще бъде определена таксата смет. А ако юридическото лице генерира боклук повече, отколкото е декларирало, ще бъде глобено петкратно.

 

Поправките в Наредба №26 бяха гласувани набързо в края на ноември м.г., на заседание на Общинския съвет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram