Районна прокуратура-Казанлък ще извърши проверка на данните за търговия с бебета в Гърция

Днес, 25 януари 2016 г., Районна прокуратура-Казанлък се самосезира по повод изнесени данни за продажба на български бебета в Гърция в журналистическо разследване в предаването „Ничия земя“ по Нова телевизия, съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура-Пловдив. Проверката е разпоредена по реда на чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт  и е с оглед събиране на данни за престъпление по чл. 159а ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – за трафик на хора с цел продажба на новородени деца.

Наблюдаващият прокурор е постановил да бъдат изяснени следните факти, изнесени в тв предаването – установяване на самоличността на бременните жени, за които се посочва, че са от гр. Казанлък, както и на лицата, които са ги приемали в Гърция и съдействали за т.нар. „продажба“ на новородените им деца. При установяването им ще бъдат снети подробни обяснения, от тях и от семейния им кръг, с оглед  изясняване на тези обстоятелства. Проверката ще уточнява и при кои лични лекари и акушер-гинеколози бременните жените са посещавали консултации. Лекарите ще трябва да представят информация за извършваните прегледи, термина и данни за настъпило раждане.

Районна прокуратура-Казанлък ще потърси съдействие за конкретния случай от международни служби и властите в Република Гърция за наличие на данни за трансгранична дейност, свързана с трафика на хора.

Проверката е възложена на служителите от РУ на МВР-Казанлък и трябва да приключи в кратък срок.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram