Георги Гьоков пита вицепремиера Дончев: Признавате ли провала на интегрирането на ромите?

„Признавате ли провала в интегрирането на ромите и ниската ефективност на прилаганите мерки, залегнали в Националната стратегия на република България за интегриране на ромите (2012-2020)“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков към вицепремиера Томислав Дончев. По думите му интегрирането е затруднено от факта, че по-голямата част от ромите нямат желание да се включват в тази интеграция – високата степен на неграмотност затруднява приобщаването им към всякакъв вид трудова дейност, води и до висока престъпност сред тях.

Той подчерта, че са зачестилите криминални инциденти с участието на хора от ромски произход, в т.ч. в село Войводиново, община Марица, област Пловдив, при който двама братя от ромски произход пребиха в центъра на селото 33-годишен военнослужещ и на пътя между Сливен и Гурково, където криминално проявен мъж от ромски произход нападна с брадва курсанти. По думите му с това се създава сериозно напрежение в цялата държава и все повече българи си задават въпроса: има ли провал в политиката за интеграция на ромите? „Какви са причините за изключително слабите и недопустимо негативни резултати в процеса на интеграция на ромите?”, попита той.

Георги Гьоков подчерта, че дори вицепремиер в правителството е признал, че има проблем в обществото и че тези проблеми в обществото се решават първо с честно говорене – това, което е- да се казва, и второ- с мерки за интеграцията на това население. „Какви мерки, в краткосрочен и дългосрочен план, предвижда правителството за решаване на тежките и нерешени проблеми по отношение на интеграцията на ромите?”, попита още социалистът.

Георги Гьоков подчерта, че общественото мнение е единно, че няма интеграция на ромите към момента. Според него не е важен само въпросът- колко пари са похарчени, а и какъв е ефектът от тях и какво остава като усещане в обществото, защото сега остава само усещането за несправедливост. „Не трябва да се политизира проблемът, а да се търси обществен консенсус”, категоричен бе той.  По думите му трябва да се даде отговор и на въпросите: Предвижда ли правителството законови промени, които да доведат до оставането на ромски деца в училище? Има ли виждане правителството за справянето с проблема с незаконното строителство?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram