Ще гласуваме единствено със знака Х на референдума

На първия български национален референдум, след демократичните промени ще се гласува само със знака- Х и син химикал.
Бюлетина с ръкописно изписан хикс, като панделка или друг знак правят вота невалиден. Това е малко позната на хората подробност, от съществено значение при гласуването в неделя.
По правило изборният ден започва в 06, 00 ч. и приключва в 19, 00 ч. Ако има опашка от избиратели пред секциите, членове на комисиите събират личните им карти и гласуването ще продължи, но не по- късно от 20, 00 ч.
Гласоподавателите с увреждания на опорно- двигателния апарат или зрението могат да гласуват в специално определени от общините секции или в секция, която пожелаят.
За гласоподавателите, които ще тръгнат към урните, без да бъдат запознати с начина на гласуване, ще могат да се ориентират и в последния момент, тъй като пред избирателната секция и в самата тъмна стаичка ще има образец на бюлетината за референдума и ще е показан знака, с който се гласува- Х.
В ляво ще е изписан въпроса- Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? В дясно ще са две квадратчета с възможните отговори- „ДА“ или „НЕ“. Избирателят трябва да влезе в тъмната стаичка, да отрази вота си, да сложи бюлетината в плика и тогава да излезе. В случаите, в които избирателят покаже бюлетината си, тя се обявява за недействителна, категорични са от ЦИК.
Камери в изборните помещения няма как да има. Всеки един от 4- те регистрирани в ЦИК Инициативни комитета може да има само по един представител в секция.
Гражданите, които все още не знаят в коя от 87-те секции на Община Казанлък може да гласуват, може да проверят това чрез сайта на ГД ГРАО или Община Казанлък.
Цялата информация по темата за гласуването е поместена в графата Референдум на страницата на общината в интернет – http://www.kazanlak.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram