Селскостопанските сгради в „Ала баир“ – предоставени на Казанлък

Това стана след подписването на договор между областния управител на Стара Загора инж.Георги Ранов и кмета на община Казанлък Галина Стоянова за безвъзмездно прехвърляне на имоти – държавна собственост, на Община Казанлък.

„Благодаря на Областния управител и на Министерски съвет, че изпълниха една необходимост на гражданството в Казанлък за развитие на животновъдните стопанства!“, каза Галина Стоянова и припомни екологичните проблеми, които настоящата, отдалечена от пасищата база е създавала.

Връщането е по инициатива на Община Казанлък, с оглед да предостави по-добри условия за работата на местните животновъди с удобното местонахождение и пригодността на постройките за подобен род дейност.

Помещенията са 21 на брой, разположени върху 50 213 кв.м. в землището на гр.Казанлък, мeстността “Ала баир“. Първоначалното им предназначение е съобразено с изискванията за отглеждане на животни и през годините са ползвани само с такава цел, която ще се запази и сега с безвъзмездното им първоначално предоставяне от Общината за стопанисване.

Така се дава решение на стар проблем, свързан с отглеждането на животни край Старата река – северно от тенис кортовете. Животните замърсяват водата и района и пресичат общинския път Казанлък – село Енина и главния републикански  път от града към Шипка, за да се придвижват до пасищата, което е водело до инциденти с едър рогат добитък и автомобили.

Инж.Ранов коментира практиката на Област Стара Загора да прехвърля на общините имоти, които държавата не може да стопанисва така:“Общината е в непосредствена близост и с грижа към своите граждани, което я прави по-добър стопанин.“

Връщането на постройките от активите на Министерството на отбраната стана възможно с решение на Общински съвет – Казанлък от февруари, 2016г. Решението за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост и неговото безвъзмездно прехвърляне в собственост на община Казанлък бе взето на заседание на Министерски съвет през ноември, миналата година.

Пресцентър на община Казанлък

323335

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram