В Казанлък глобяват с „БИЛЕТЧЕТА ЗА БАНЯ“ за неправилно паркиране

Ако са ви глобили за неправилно паркиране са ви издали хвърчаща квитанция, без да е защитена по някакъв начин. От тази квитанция въобще не става ясно за какво е издадена, кой е съставителя, кой нарушителя и кое е основанието за получаване на сумата. Техния анонимен характер ги приравнява до грубия жаргон на улицата „БИЛЕТЧЕТА ЗА БАНЯ“. Записани са някакви имена, означен е вида на прихода – глоба / която може да е и за ползване на обществена баня / съществуват сигнатури във вид на подписи, но не става ясно нищо повече, което да индивидуализира самия акт като основание, размер и легитимност. Така и самият нарушител не е наясно какво плаща, а в някои случаи и на кого го плаща.

ЛИПСВА ФОРМАТА НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ АКТ, КОЯТО СЕ ИЗИСКВА ПО СИЛАТА НА НЯКОЙ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ.

Поставените съобщения също не отговарят НА ФОРМАТА за тяхното издаване – липсват данни за активната легитимация на съставителя, място на извършване на нарушението, откъдето да стане ясно дали въобще съществува такова нарушение, респ.на съставомерно място ли е осъществено.

Въпреки липсата на легална дефиниция, специфичните основания за обявяване на нищожност на адм.акт са проследени и анализирани при отделните нарушения на изискванията за законосъобразност на административните актове: липса на компетентност (“ultra vires”), включително при случаите на делегирана компетентност; неспазване на установената форма; нарушение на производствените правила; несъответствие с материалноправните разпоредби и несъответствие с целта на закона в такава степен, че нарушаването им изначално да уврежда административното уреждане на обществени отношения.

В случая с издаването на квитанции за поставена скоба са нарушени, всички съществени елементи, материализиращи законосъобразността на адм.акт – от него не може да се определи компетентността, не е издаден по установена форма, издаден е в нарушение на производствените правила на Наредбата и ЗАНН, издаден е в несъответствие с разпоредби на нормативен акт от по-висока степен и при вътрешно противоречие на целта на Наредбата – определяща санкция за извършено нарушение.

адв. Светослав Миневски

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram