Пламен Караджов, БСП: Управлението на ГЕРБ в Казанлък предлага бюджет на комисионните

Програмата за управление на общинското имущество е акция в магазин за втора употреба 

 „Бюджет 2017-та на община Казанлък може лесно да се определи като  бюджет на комисионните, а Програмата за управление на общинското имущество в магазин за втора употреба”, това заяви председателят на Групата съветници от „БСП лява България” Пламен Караджов на заседание на Общински съвет-Казанлък. Той представи Позицията на левицата по време на първото четене на проекта за бюджет за 2017г.

„Управлението на ГЕРБ за поредна година  ни предлага не бюджет на общината, а  сбор от числа, без посока и без трайни решения. За нас това е проект на финансова недалновидност и политическа немощ за управление. Предложената бюджетна  прогноза до 2019-та година, която дори не наподобява своята актуализация от преди три месеца, е като прогнозата на Алена по звездите”, подчерта Караджов, заявявайки, че съветниците от левицата няма да подкрепят проекта за бюджет.

Здравеопазването е оставено в ръцете на пръстовите отпечатъци на печалната държавна реформа

Според тях предложението е нещо като бюджет, в който приоритет не са хората от общината, а улиците и тротоарите. Дофинансира се сметта, градинките и алеите, а здравеопазването е оставено в ръцете на пръстовите отпечатъци на печалната държавна реформа, проведена от ГЕРБ. В проекта не се виждат инвестициите в общински структури, които ще връщат печалба на данъкоплатеца? Къде са преференциите за малкия и среден бизнес?

Къде е логиката на бюджета? Къде са парите за младите хора и семействата? След 3 години вашият асфалт ще е в дупки, от градинките няма да има и помен, ремонтите, които правите – ще са пак за ремонт, а хората?!? Ами  бизнесът?!? А здравето?!? Да не говорим за развитие на културата? – риторично се обърна към общинското ръководство лидерът на съветниците от БСП. Той обяви, че ще подкрепят категорично усвояването на средствата от ЕС, но искат от управлението на ГЕРБ да създаде ясни и публични процедури при възлагането на работата по тях – ясни и прозрачни обществени поръчки. „Включете гражданите и медиите в контрола по усвояването на тези средства. Направете прозрачно, видимо за жителите на община Казанлък, това усвояване. А бюджетните пари –  насочете към хората, към дребния и среден бизнес. Ако изпълните всичко това ще подкрепим бюджет 2017.”, се казва още в Позицията на „БСП лява България”.

Ето и пълния текст на Позицията

 

Позицията на Групата съветници от „БСП лява България” 

Относно:  Бюджет на община Казанлък за 2017 година

Ние, Групата съветници от Коалиция „БСП лява България”, няма да подкрепим този Бюджет.

Управлението на ГЕРБ за поредна година  ни предлага не бюджет на община Казанлък, а  сбор от числа, без посока и без трайни решения. За нас това е проект на финансова недалновидност и политическа немощ за управление. Потвърждение за това е и предложената бюджетна  прогноза до 2019-та година, която дори не наподобява своята актуализация от преди три месеца.Бюджетните ви прогнози заприличаха да курсови работи за ученици в основното образование. 

Намалили сте относителния дял на средствата за образование, култура и спорт спрямо 2016-та година. Като изключим 10-те хил. лв. допълнителни средства за финансиране на  ин витро процедури, липсва каквато и да било политика за справяне с най-големия проблем в България и в общината – демографския.

Дами и господа от ГЕРБ,

Предлагате ни нещо като бюджет, в който приоритет не са хората от общината, а улиците и тротоарите. Дофинансирате сметта, градинките и алеите, а здравеопазването го оставяте в ръцете на пръстовите отпечатъци на печалната държавна реформа, проведена от ГЕРБ.

Дошло е време да попитаме: Ще финансирате ли нашето здраве и нашето бъдеще или ще продължите да финансирате само там, където може да се получават комисионни? 

Къде са парите за младите хора и семействата? 

Ръстът на общинските приходи идва от   увеличаване на такса смет за бизнесаот глоби и санкции от паркирането, от превръщането на главните улици в паркинги, от разпродаване на общинското имущество на занижени цени или казано по друг начин „от изсмукване на казанлъшкия данъкоплатец” и „опоскване” на общината.

Тук не се виждат инвестициите в общински структури, които ще връщат печалба на данъкоплатеца? Къде са преференциите за малкия и среден бизнес? 

Къде е логиката на бюджета? 

Предлагате ни финансова стабилност за сметка на хората?!? И финансови потоци за джоба на управляващите?

Бюджет 2017-та може лесно да се определи като  бюджет на комисионните! 

Ако между първо и второ четене не обърнете бюджета към хората, а именно приоритети да са здравеопазването, образованието, културата, спорта и младите семейства, ние няма да подкрепим бюджета!

Ако между първо и второ четене не обърнете логиката на „Инвестиционната програма”, т.е. да я насочите към инвестиции, които ще връщат пари в бюджета на общината след години – трябва да я наречете „График за асфалтиране и възстановяване на щети от лошо строителство и управление” –  ние няма да подкрепим  такъв график.

Превърнахте Програмата за управление на общинското имущество в магазин за втора употреба и продавате на безценица.

Ние, съветниците  от „БСП лява България”, сме  убедени че Бюджетът на една община е най- важното решение за развитието й за години напред. Във финансовата ви рамка не се вижда какво ще оставите след Вас? Какво създавате за след 2020-та година в общината?

Ще ви кажем, след 3 години – вашият асфалт ще е в дупки, от градинките няма да има и помен, ремонтите, които правите – ще са пак за ремонт, а хората?!? Ами  бизнесът?!? А здравето?!? Да не говорим за духовните ценности?

Кога точно ще направите „Казанлък да бъде едно много добро място за живеене”, каквито обещания давахте?! Създавате видими паметници на потъналите в нечии джобове пари за асфалт, ремонт и рухнали сгради от безхаберие! 

Бюджет 2017-та, който ни предлагате, може да се определи като бюджет на натъкмените сметки.  

Инвестиционната ви програма – като График за асфалтиране и възстановителни действия! 

Програмата ви за разпореждане с общинско имущество е като акция в Магазин втора употреба! 

А бюджетната ви прогноза – Прогнозата на Алена по звездите. 

Категорично подкрепяме усвояването на средствата от ЕС, но искаме да създадете ясни и публични процедури при възлагането на работата по тях – ясни и прозрачни обществени поръчки. Включете гражданите и медиите в контрола по усвояването на тези средства. Направете прозрачно, видимо за жителите на община Казанлък, това усвояване.

А бюджетните пари –  насочете към хората, към дребния и среден бизнес.

Ако изпълните всичко това ще подкрепим бюджет 2017.   

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram