Директорът на театъра сгазила закона

Синдикати и работодател в Общинския театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък не са сядали на масата на преговорите, откакто Диана Рамналиева е назначена преди близо три години за директор. В трупата няма актуален Колективен трудов договор и правилници за вътрешния ред и образуване на работната заплата, както няма и социален диалог, потвърдиха от двете синдикални организации там.

Последният Колективен трудов договор /КТД/, сключен между работещите в театъра и работодателя им, е от месец юли 2011 г. Той е изтекъл преди година и половина и е трябвало да се преговаря и подпише нов, но междувременно встъпилата в длъжност през май 2012 г.  директор на театър „Любомир Кабакчиев”, Диана Рамналиева, не откликнала на синдикалната покана за преговори. Социален диалог там няма, категорични са синдикатите, а задължителните документи не са актуални отдавна. Това е нарушение на трудовото законодателство, уточни председателят на КТ „Подкрепа” в Казанлък, Цветанка Пискова.

„КТД изтече месец юли 2013 г., веднага след това ние сме подали молба за започване на преговори и сме подали проект за нов КТД. До момента преговори за нов КТД не са стартирани, което е нарушение на закона, защото в чл.52 на Кодекса на труда /КТ/ пише, че работодателите са длъжни да разговарят със синдикатите за подписаване на КТД. Ако това не се случи в рамките на месец,  се счита за забава и работодателите подлежат на санкции от Инспекцията по труда. Санкциите са  от 5 000 лева нагоре”, обясни Цветанка Пискова.

Директорът Рамналиева боледувала непрекъснато, неколкократно отхвърляла поканите за преговори с аргумента, че не е удобен момента, искала отсрочка, за да си формира мнение по проекта за КТД и така приключили всякакви законови срокове за подписване на новия договор.  Чл.52 от КТ е императивна разпоредба. Директорът е длъжен да преговаря със синдикатите, подчертава Цветанка Пискова.

„Нашата политика е да се държим толерантно към работодателите, но за първи път ми се случва в разстояние на две години работодател да не намери време за преговори. Нашето търпение се дължи на това, че имаме действащ  КТД в областта на културата в Община Казанлък и действащ за Бранш „Театър”, изтъкна още Пискова.

В театъра всички работещи членуват в два синдиката: на КТ „Подкрепа” и на Бранш „Театър” към Съюза на артистите. От двете синдикални представителства в казанлъшкия театър потвърдиха пред Пресс тв, че преговори не са водени с директора от назначаването й през май 2012 г. и нови правилници не са утвърждавани. Старите пък вече не важат, притесняват се хората от трупата.

Директорът на театъра е погазил и чл.37 от КТ, според който синдикалните организации имат право да участват в подготовката на проектите на всички вътрешни правилници и наредби, които се отнасят до трудовите отношения, за което работодателят задължително ги поканва.

„Вътрешният правилник не е актуален. Има два задължителни вътрешни правилника. Правилник за вътрешния ред и Правилник за образуването на работната заплата. Този, който  съществува е преди промяната на работодателя и той не е актуален, защото третира други отношения. Актьорите бяха на друг вид договори, така че той е абсолютно невалиден. Правилниците, които са съществували преди промяната на работодателя са неактуални. Работодателят е длъжен да води социален диалог с местната организация на синдиката, която се представлява от съответното ни ръководство в театъра. Контакти има, доколкото ми е известно, но не виждам да има резултати”, призна пред Пресс тв председателят на местната организация на КТ „Подкрепа” Цветанка Пискова.

Piskova_02

На снимката: Цветанка Пискова

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram