Висока оценка за социалните грижи в Стара Загора даде днес вицепремиерът Ивайло Калфин

 

Работата на кмета Живко Тодоров и общинската администрация в Стара Загора в областтта на социалните грижи получиха днес висока оценка от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Те проведоха среща в сградата на общината, заедно с ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова и д-р Евгений Желев, от екипа на министъра.

„Стара Загора е един от добрите примери за активна община, която ползва максимално възможностите, които се създават в страната, особено в сферата на социалните грижи. Доброто сътрудничество със социалното ведомство ще се задълбочи и развива и в бъдеще. Активната община и добрите мерки, които са приложени тук, дават добър резултат. Един от най-добрите центрове за професионално обучение на млади хора в риск се намира тук“, каза министър Калфин.

Той получи от ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова пакет документи и обеща съдействие за финансиране на услугата, която ще предоставя изграденият в Стара Загора по проект „Красива България“ Център за временно настаняване на бездомни хора. По-рано днес той взе участие и в заключителната конференция по проект „Младежи в риск“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“, с бенефициент Българо-германски центрове за професионално обучение. Целта на проекта е да мотивира младежите за участие в трайна трудова заетост.

„Политиката, която провежда вицепремиерът в социалната сфера, е в правилна посока и ние ще разчитаме това да продължи, за да може всички, които имат нужда от подкрепа, тя да стигне при тях. Ние много добре работим със социалното министерство. Стара Загора е общината с най-голям брой социални домове и предоставяни социални услуги. Скоро ще открием и Общностен център за ранно детско развитие, което се случва благодарение на МТСП. Благодарим за цялостната помощ и за интегрирането на децата“, това обяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

В бъдещите проекти, за които вицепримерът разговаря днес с кмета на Стара Загора, приоритет са младите и трайно демотивираните хора на пазара на труда, за да бъдат привлечени на активна позиция.

„От новите програми, които се разработват за новия програмен период, първата мярка на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е насочена към 8 000 млади хора, които започват стаж или работа. От 2 млрд. 136 млн.лв. – 60% са определени за мерки за заетост, 40% – за социално включване, каза още министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Социалната политика в община Стара Загора е на много добро равнище, запознах се с конкретни инициативи за настаняване на деца и грижата за тях, каза още той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram