Съд отмени наказание с автоскоба заради липса на GSM и паркомат

IV състав на Старозагорския административен съд с председател съдия Ирена Янкова отмени по  жалба на Г.Ч. от Града на липите принудително  поставяне на скоба за на колата му, наложена от специалиста на „Обществен ред”  при звено “ Общинска охрана” при община Стара Загора, Т.К.

На 13 октомври м.г. в 11,37ч. служители на Община Стара Загора са  установили че жалбоподателят, водач на “Опел“, е паркирал автомобила без да заплати дължимата такса за платено паркиране. На същата дата е изготвено и залепено на автомобила съобщение с № 05716 с указания за заплащане на сумата, представляваща разход за извършване на дейността по прилагане на техническото средство „скоба“.

От свидетелските показания и от признанието на жалбоподателя, собственият му автомобил на тази дата и час бил паркиран на ул.  Св. Княз Борис І  ” срещу номер 80 – на южния тротоар  в зоната на платено паркиране. Същата била обозначена с указателни табели. Той не бил поставил талон за платено паркиране за зелена зона, тъй като на улицата нямало автомат за заплащане на таксата , а той бил забравил телефона си и не могъл да изпрати СМС.

Жалбоподателят оспорил факта, че Община Стара Загора не е осигурила условия за да изпълни задължението си за заплащане на таксата за кратковременно паркиране в зелената зона чрез осигуряване на автомати за закупуване на талони за паркиране. Съгласно чл. 48 от Наредбата звено “ Общинска охрана” към общинска администрация организира издаването и продажбата на талони чрез паркоавтомати.Спорният въпрос се свеждал до факта след като Община Стара Загора изисква да се заплаща такса за кратковременно паркиране в така наречената зелена зона, където следа същата с оглед на принципа на добросъвестността  и съразмерността  да осигури на гражданите възможност да изпълнят изискванията по Наредбата и да могат да заплатят дължимата такса за паркиране чрез осигуряване на всяка улица на паркоавтомати за продажба на талони за кратковременно паркиране и дали лицата следва да притежават мобилен телефон за изпращане на СМС. Безспорно, че лицата не трябва задължително да притежават мобилни апарати.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram