СКАНДАЛНО: Дерат ли ни в Казанлък с незаконни глоби за автоскобите?

Поставянето на скоби на колите е напълно незаконно. Според член 14 алинея 2 от Наредба №30 на Общинския съвет в Казанлък  за движението на превозните средства са определени зони за кратковременно паркиране на леки автомобили при спазване разпоредбите на Закона за движение по пътищата.

В същата Наредба №30  е посочено, че глоби за демонтирането на поставена скоба могат да налагат контролните органи, оторизирани със закон или друг нормативен акт.

Интересно Зарьо Скобата /служителят със сигналната жилетка Светозар Запрянов/  по кой Закон налага глоби?

Съгласно член 168 от Закона за движение по пътищата при маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 50 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа следните данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за мястото и времето на нарушението; за моторното превозно средство, с което е извършено нарушението; за нарушените разпоредби, за размера на глобата, срока, сметката или мястото за доброволното й заплащане. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата, и се изпраща за изпълнение на съответната териториална дирекция на Националната агенция по приходите. Само че квитанциите, които раздава Зарьо Скобата тези неща ги няма. И интересно какво се случва, ако откажеш да платиш 10 лева за поставена скоба срещу издадена буквално хартийка. Ако тази квитанция, която може да се отпечата на всеки принтер, е административна мярка за налагане на глоба, то принудителните административни мерки се прилагат от полицаи, а служителите на Общината само технически осъществяват действия, които са разпоредени от полицаите.

Отделно от това как един нарушител ще обжалва в съда например т.нар. квитанция? Защото установяването на нарушенията, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда на ЗАНН.

Затова, ако ви глобява Зарьо Скобата – искайте акт, тъй като той ви дава възможността за съдебен контрол върху издаденото въз основа на него наказателно постановление, вместо издаването на някаква квитанция, която не съдържа никакви данни. Липсват такива за самоличността на нарушителя и нарушените разпоредби. Още повече, че никой не може да ви задължи да платите веднага –трябва да има протокол, в който е посочено, че при неплащане на задължението, същото ще бъде изпратено за изпълнение на Дирекция “Местни данъци и такси”, т.е. в случая едва при предприемането на действия от органи на визираната дирекция, оспорващият ще има възможност за защита и да установи евентуално недължимост на задължението за заплащане.

Издаваните от Зарьо Скобата квитанции са незаконни- те са извън компетенциите на общински служители да налагат глоби за нарушение на ЗДвП. Служителят от общината, констатирал нарушението трябва да извика орган на КАТ, който да наложи глобата.

10923525_883371958361357_652161875367923443_n

МГ „Вис виталис“ и Десислава Петкова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram