Още по-високи нива на заболяванията отчетоха от РЗИ

Епидемичната обстановка в Старозагорска област се усложнява.

През третата седмица на 2019 г. – от 14 до 20 януари са регистрирани общо 423 случая на ОРЗ, при 361 за предходната седмица. Данните са от днес на РЗИ в Стара Загора. Заболеваемостта е 310,32 на 10 хиляди души.
Грипната епидемия наближава пика си, обявиха здравните експерти. В петък Министерство на здравеопазването удължи грипната ваканция до утре, включително, в области Бургас, Шумен и Стара Загора. В Смолянско и Пазарджишко учениците се връщат в класните стаи от четвъртък.

От днес, 21 януари, РЗИ – Добрич обяви грипна епидемия на територията на област Добрич с преустановяване на учебните занятия в училищата до края на седмицата.

Пловдив е в грипна епидемия. Издадено е предписание за прекратяване на учебните занятия в училищата, считано от 22 януари.

В Софийска област учебни занятия няма да има до 27 януари. И варненските ученици излизат в грипна ваканция до 29 януари.

До второ нареждане в областите Добрич, Пловдив и Софийска област се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

По последни данни болните в страната са около 100 хиляди, миналата година по това време броят им е варирал между 200 и 400 хиляди, затова пикът на грипната вълна се очаква през следващите дни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram