Новини от вас: Отиват ли си боровите гори на „Тюлбето“?

„Тюлбето“ – прекрасна даденост за нашия град за отмора, почивка и досег с природата. Не знам дали е направило впечатление на казанлъчани, които се разхождат там, но за съжаление боровете са нападнати от вредител. Ако сте забелязали по върховете на боровете бели къдели – знайте, че това е „Борова процесионка-Traomatocampa pituocampa”. Поразрових се из интернет и ето какво открих:

Борова процесионка-Traomatocampa pituocampa-Разпросстранен е в черно борови  насаждения. Женската снася около иглиците във формата на цилиндрично калъфче.

Яйцата са покрити със сиви люспи, гъсеницата е покрита с косми и има червена ивица. Гъсениците живеят групово на паяжинисти гнезда.Те нападат и гризат иглиците, което може да доведе до обезлистване.

Боровата процесионка (Thaumatopoea pityocampa Schiff.) е пеперуда с размах на крилете 30 – 50 mm. На женските са синкавосиви, а на мъжката – кафявосиви. Върху тях има три черни, напречни дъговидни ивици. Задните са бели, с по едно тъмно петно в средата. Женските са по-големи от мъжките. Гъсениците се придвижват винаги в процесия, наредени една след друга. Живеят групово в бели паяжинести гнезда по върховете на летораслите. Във всяко калъфче има от 100 до 600-700 яйца.Отгоре са жълтеникавокафяви на цвят, а отдолу – жълти. Това е един от най-опасните вредители в младите насаждения и култури от черен и бял бор у нас. Генерацията е едногодишна. Лети през юли. В космиците по тялото на гъсениците и пеперудите се съдържат алер-

гени, които предизвикват силни алергии по кожата и лигавиците на

човека. Вид с масово размножаване.

В някои райони остават да зимуват в къделите, а другаде слизат в почвата

и през пролетта отново атакуват иглолистата. Най-често през април – май

слизат в почвата и какавидират. Биологичната особеност при вида, валидна и за двете форми е какавидната диапауза. Част от индивидите може да имагинират чак на третата година.  Като меродавна се приема краткосрочната прогноза, извършена на базата на лесопатологичните проучвания през периода август-септември.  Гостоприемници. Всички представители от род борове Пинус, но еописан и при кедрите. Боровата процесионка (Thaumetopoea pityocampa Den.Et Schiff.) е най-опасният иглогризещ вредител в горите от черен и бял бор. Напада предимно изредените борови насаждения с малка пълнота (под 0,5) във всички възрасти на дърветата.

 Повреди. Атакува иглолистата, при каламитетно проявление е в състояние да обезлисти силно иглолистните култури и насаждения.

Повреди. Атакува иглолистата, при каламитетно проявление е в състояние да обезлисти силно иглолистните култури и насаждения.

222

Фиг 1. Гнезда на процесионката преди и след излюпване на гъсениците (вече са обезлистили приютилия ги клон)

3333

Фиг 2. Процесия на гъсениците мигриращи по земята към други дървета, възрастна пеперуда.

 

Нападението от борова процесионка е драматично !

Доколкото се запознах, унищожава се с пръскане, но е доста скъпо. Ето какво са направили в Сопот, за да спасят горите си:

Обосновка на бюджета на проект „Създаване на устойчива практика за подобряване на жизнената среда чрез опазване на боровите гори в района на гр. Сопот”

 

Бюджетът на проекта включва следните пера, които са индивидуално обосновани по категории:

  1. Административни разходи – за управлението на проекта и координиране на дейностите
  2. Програмни разходи – за управление на проекта и координиране на дейностите
  1. Координатор  1/2 ден – предвидена е минимална заплата за координатор за цялата продължителност на проекта (6 месеца) и 4-часов работен ден. Сумата включва и необходимите осигуровки. Работата включва координиране, управление и отчитане на всички дейности по проекта, работа с партньори, доброволци и заинтересовани страни. 1250 лв. от общата сума по перото е искана от Екообщност, докато 250 лв. са сосбтвен нефинансов принос на клуб Скайномад.
  2. Офис разходи (наем на офис, режийни, комуникации) – предвидени са минимални месечни разходи за цялата продължителност на проекта (6 месеца). Сумата в размер на 500 лв. е собствен финансов и нефинансов принос на клуб Скайномад, останалите 100 лв. се очакват от Екообщност.
  1. Наем автомобил – необходим за закупуване и транспорт на материали и инструменти, координация и среща с институции и партньори, организиране на акции. Предвидени са 10 дни при ставка 50 лв. като собствен принос на клуб Скайномад.
  2. Гориво (транспорт, изгаряне гнезда) – необходимо за покриване на транспортните нужди и изгаряне на събраните гнезда и гъсеници при борбата. ПЛанирани са 80 л. по актуални цени на бензин А95 – 2,6 лв/л.
  3. Телескопични ножици Friscars – специализирани телескопични ножици с дълга дръжка и голяма режеща част. Необходими за достигане на по-далечни клони, върху които процесионката поставя гнездата си. Поради по-високата си цена (140 лв.) са предвидени само 3 броя, които ще се ползват от експертите и екипа на проекта.
  4. Телескопични ножици обикновени – необходими за достигане на клоните, върху които процесионката поставя гнездата си. Предвидени са 10 броя Х 40 лв., които ще се ползват от доброволците по проекта.
  5. Феромонови капани – предвидено е за купуването на 20 броя фуниевидни феромонови капани (ед. цена 28,80 лв.) за борова процесионка, които ще се монтират в целевия район и ще допринесат за монироринга и борбата с процесионката в района.
  6. Феромони – предвидено е закупуване на 80 феромона (ед. цена 9,60 лв.) за 4 зареждания на поставените капани, които привличат мъжките пеперуди в периода на летеж на боровата процесионка.
  7. Кофи – закупуване на 20 пластмасови кофи с капак, в които ще се събират гнездата и гъсениците преди тяхното унищожаване.
  8. Лопатки – закупуване на 20 лопатки за смет за събиране на гнездата и гъсениците с оглед избягване на прекия контакт и свързаните с това опсаности от обриви и възпаления.
  9. Ръкавици – закупуване на 50 чифта ръкавици за експертите и доброволците по проекта с оглед избягване на прекия контакт и свързаните с това опсаности от обриви и възпаления.
  10. Стълби – осигуряване на 5 броя сгъваеми стълби за достигане короните на боровите дървета.
  11. Експерт горско стопанство – предвидена е хонорар за 3 месеца и 4-часов работен ден, заедно с осигуровките. Работата на експерта включва координация с отговорните институции, изготвяне на методика и планиране на дейностите, работа на терен с експерти и доброволци, събиране на данни и мониторинг. 500 лв. от общата сума по перото е искана от Екообщност, докато 250 лв. са собствен нефинансов принос на ИГ Витоша.
  12. Механична борба (човекодни) – предвидени са 90 човекодни работа по проекта, включващи изрязване на гнезда и клони, събиране на гъсеници, унищожаване. Основната част от работата (80 човекодни) ще бъде извършена от доброволци, осигурени от Скайномад като собствен принос по проекта в рамките на 2 еднодневни акции с по 40 участници. Останалите 10 дни са предвидени за платена работа от ангажирани експерти, които ще работят в по-труднодостъпните терени и ще инструктират доброволците при организираните масови акции.
  13. Храна и напитки за доброволците (2 акции) – предвидените средства включват осигуряване на сандвичи и напитки за всички доброволци и експерти в предвидените 2 масови акции по проекта, които ще завършат със събития, тип „парти” за участниците.
  14. Отпечатване и монтиране на табели – предвидено е дизайн, предпечатна подготовка, печат и монтиране на 2 табели с информация за проблема и проекта в най-популярните туристически райони около долната станция на лифта за х. Незабравка.

 

Общият бюджет възлиза на 11722 лв., исканото от Фондация „Екообщност” финансиране е 6222 лв.  (53,08%), а останалите 5500 лв. (46,92%) се предоставят като собствен финансов и нефинансов принос от Спортен клуб Скайномад и партньорите по проекта.

 

Сега остава да видим какво ще направи за спасяването на боровете на „Тюлбето“ или след пожари и „санитарна сеч” ще останат само голи стъргели и обрасли с дива акация и къпини места?

 

Пепа Владиславова

Снимките са направени на стрелбището. Но къдели има навсякъде.

DSCN9795

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram