Ето кои имена празнуват днес заедно с патриарх Неофит

На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

Името Валери от латински означава „силен, здрав“. Неофит пък е от гръцки език и означава „новопокръстен“. Името Агнеса е гръцко и означава чиста и непорочна, подобно на агне.

На 21 януари православната църква почита св. преподобни Максим Изповедник, св. мъченик Неофит от Витиния, св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Св. Максим Изповедник е един от най-големите и почитани православни църковни отци.

Той е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена борба срещу навлизащата монотелитска ерес, според която християнството не било богочовешка религия.

Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

В знак на почит го провъзгласили за игумен, но светецът отказал и предпочел уединението. След този период се отправил към Африка, за да се бори с езичеството.

Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и впоследствие бил съден в Цариград като държавен изменник, след което изпратен на заточение в Тракия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи на 21 януари своя имен ден. В митрополитския катедрален храм на София „Св. Неделя“ от 9,30 часа ще бъде отслужена съборна св. Литургия, възглавена от патриарх Неофит. След края на богослужението за здравето и благопреуспяване в служението на първойерарха на Българската православна църква ще бъде отслужен благодарствен молебен. В съслужение с Негово Светейшество ще бъдат членове на Светия Синод, епископи и архимандрити на БПЦ-БП, както и монаси от различни манастири на Софийска епархия и столични свещеници.

След края на богослужението за здравето и благопреуспяването на първойерарха на Българската православна църква в неговото служение ще бъде отслужен молебен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram