ДАНС разрови казанлъшки фирми за розово масло

В списъка с 25 приватизирани големи български предприятия, посочени в доклад на ДАНС, изпратен до прокуратурата миналата есен, е и казанлъшката „Българска роза“.

390 кг розово масло изчезват мистериозно през периода на приватизацията от дружеството-наследник на прочутата „Българска роза“. Остават „ужилени“ и до днес от грандиозния гешефт десетки селски кооперации. Милиони левове потъват вероятно в частни джобове, но никой не тръгва да разплете измамата, заметена в лабиринта на многобройни съдебни дела без ясно произнасяне към днешна дата.

 

Фирмата-майка и нейните издънки

 

Държавната фирма „Българска роза“ в Казанлък, според протокол от ликвидационния съвет от 1991г., се разделя на три дружества: „Българска роза 16“, НИРЕЛК и по-късно „Българска роза – Севтополис“.

По-голямата част от активите биват прехвърлени на новоучредената „Българска роза 16“. Сред тях са и 765 кг розово масло, произведено от розовия цвят на реколта 1989-1990 година.

Цветът е собственост на бившите ТКЗС-та от района, които очакват да получат маслото си и да го реализират на пазара. Сред правоимащите са ТКЗС-та в Казанлък, Шейново, Енина, Найденово, Горно и Долно Сахране, Манолово, Бузовград.

 

„Ужилени“ за хиляди левове ТКЗС-та

 

ТКЗС-та не получават маслото си. Излъгани са, а продукцията им открадната. За част от тях е фатален удар. Повечето чакат и до днес, водейки съдебни битки второ десетилетие.

Някои все пак се оказват късметлии тогава и успяват да приберат полагащото им се масло: „Агропромстрой“ – 30 кг, ТПК-Казанлък – 55 кг, АКЦ -3 0 кг, НИРЕЛК – 115 кг.

 

Течно злато за милиони, придобито за жълти стотинки

 

„Българска роза 16“ наследява 390 кг, които е трябвало да издължи на правоимащите. Но не го прави. Задържа маслото и го продава неизвестно къде, облагодетелствайки се за сметка на селските кооперации.

Управител на фирмата е Огнян Симеонов, човек от бранша. След 1992 г. я оглавява, след това става и председател на РМД-то и притежава 80% от акциите на „Българска роза 16“, останалите проценти са на петнайсетина човека, работели там.

През април 1997г. дружеството е приватизирано и вече се нарича „Българска роза 1635“,  начело е Симеонов.

В активите са общо 448 кг различни масла: лавандулово, салвиево, босилеково и розово. В приватизационния договор изрично е записано, че те трябва да бъдат издължени на правоимащите кооперации. Поради влошено качество маслата са приети по балансова стойност.

Розовото масло е съхранявано в държавната лаборатория в София и е имало търговски вид, твърдят работили по това време там.

В „Държавен вестник“ от юли 1997г. е посочено, че РМД-то „Българска роза 1635“ купува апетитната „Българска роза 16“ за …61 720 000 недоминирани лева.

При курс за деня тогава 1 829,80 щатски долара за лев излиза, че 100% от дяловете: розово масло, двуетажна къща и магазин на центъра на Казанлък, на ул.“Скобелев“ 26, са придобити на оскърбително нищожна цена.

За складовата наличност на маслата са заплатени едва 33 730 щатски долара, при тогавашна цена 4 000 долара за килограм розово масло.

Приблизително реалната цена на дружеството е била 2-2,5 милиона долара. Само наличното масло е имало стойност от 1,5 млн лева.

 

Как и на кого е продадено течното злато?

 

Пълна загадка е, отговорът е ясен единствено на 61-годишния Огнян Симеонов.

Говори се, че точно преди приватизацията между 1992 и 1995 година Огнян Симеонов е продал нелегално други 200 кг розово масло неизвестно на кого, но и тази схема е неразгадана.

Излъганите кооперации завеждат дела, за да търсят дължимото им масло. Симеонов контрира с насрещни съдебни процеси, съди и държавната лаборатория. Делата се влачат в сложна правна серпантина и сега, информацията за тях е публична и е на разположение в интернет.

 

Фирмата, прецакала стотици хора и придобила за жълти стотинки активи за милиони, днес официално вегетира. Според Търговския регистър няколко поредни години не може да се проведе общо събрание на дружеството, поради липса на кворум.

Нулите в счетоводния отчет имитират фалита на „Българска роза 1635“.

Кой стои зад кощунствения сценарий с пладнешкия обир на почти 400 кг розово масло?

Вероятно Симеонов и членовете на РМД-то са участници в зловещото изцеждане на легендарната казанлъшка „Българска роза“ по схема, замислена от други кръгове.

 

В доклада на ДАНС пише, че

 

„Българска роза – Севтополис“ – ЕАД, 1997 г. Купувач на 68% е ирландската Erlton Fund ltd, цената е 5.2 млн. долара. В края на 2003 г. като основен акционер с 49.5% дял влиза „Софарма“, а през 2014 г. казанлъшкото предприятие се вля в софийското.

ДАНС открива, че през годините са изменяни приватизационните сделки с намаляване на цената, подписване на анекси, с които отпада задължението новият собственик да инвестира и да плаща неустойки, отпадат и задълженията му да поеме ангажимент за трудова заетост в раздържавеното предприятие.

 

На снимката: Родният трикольор се вее на фирмения имот на „Българска роза 1635“ на казанлъшката улица „Скобелев“26

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram