Председателят на ОбС на БСП-Стара Загора Васил Самарски се поклони пред героизма на 14-те партизани, загинали в местността „Дерменка”

Председателят на Областния съвет на БСП Васил Самарски  участва днес във възпоменателна годишнина от смъртта на 14-те партизани от Чехларската дружина в местността „Дерменка”. Заснежните пътища и мразовитият ден не попречиха до средногорския връх да се придвижат десетки признателни жители от общините Брезово, Братя Даскалови, Павел баня и др. В поклонението се включиха кметовете на Павел баня и Брезово.

На 20-ти и 21-ви януари преди 72 години в „Дерменка” са разстреляни шестима млади мъже от братядаскаловските села Опълченец, Оризово, Гранит, Колю Мариново и още 8 от Чирпанския и Брезовския край . 34 бойци от бригадата „Христо Ботев” с 14 пушки и 7 пистолета водят бой на живот и смърт в блокирания планински район от  142 полицаи и  562 войници. Загиналите герои, отдали своя млад живот във въоръжената борба срещу фашизма 1941-1944 г., са най-преданите синове на бунтовния средногорски балкан. „Наш дълг е да пазим спомена за бъдните поколения“, споделиха признателните социалисти и антифашисти, дошли да поднесат венци и цветя на гранитния паметник. Сред тях бяха и роднини на загиналите партизани. Честването бе организирано от общинската организация на БСП в Брезово.

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

IMG_5843IMG_5851IMG_5862

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram